CC's Customer

Saturday, January 29

Life Potrait 2801

28 Januari 2011, Jumaat (Cerah)

Fuhh…3days already I go to work from house, of course my dad be the loyal driver to fetch me home everyday. Sorry dad and millions of thanks too! J Hari ni, company stock take, as usual monthly compulsory activity. Nama aku dalam kumpulan untuk ke MTS (MultiShield, Rantau Panjang Klang), ni gudang simpan coil-coil company. Tempat dia memang buruk gler, kotor & banyak anjing la wa cakap lu…dengan gudang yang open air-nya..aku tak tahu la macam mana company ni leh ada kontrak dengan OYLSC untuk sediakan tempat simpan coil. Partner aku masih lagi Hidayah M, verifier je dah tukar, which is En. Rosli Musa (HR Department). Know what? Mula-mula dulu aku tak suka orang tua ni, memang kerek sikit pun, orang pun agak ramai tak suka dia juga. Nasib baik kerja under dia hari ni okay, senang tak banyak songeh macam cina tu. Sekejap je 115 biji coil kitorang kira. Cekap tak? HAHAHA! :P 11.15AM, Operating Manager datang check. See? Bos datang je kerja kitorang dah settle. But then, kena tolong Abang Zam pula kira coil dekat line dia. Yang ni memang lembap, aku dengan Dayah M dah siap 115 biji, dia baru settle uuntuk 1 row coil, ada baki 2 row lagi tak kira. Dengan baik hati dan mulianya, En. Rosli minta aku dan Dayah M untuk tolong Abang Zam. Before 12.30 PM, everything done! Huhh..sekejap je kitorang kira 178 coil (ok..yang 50 lebih lagi orang lain kira mula-mula tadi). Total up around 240 biji coil kitorang kira. Ni bukan nak berlagak ye, nak buat macam mana, aku faham budak-budak kontrak kira memang lambat, I see how they read the coil’s number semua, for sure nak cari dalam list pun lambat.

Habis stock take dekat MTS, terus shoot pergi warehouse yang dekat Port Klang pula. Sampai-sampai bos semua ada tengah makan mee udang kat gerai tepi tu, okay hari ni everything makan-makan bos belanja. Alorr..they can claim right? Lagipun kaya kan….so tak kisah sangat laa. AHAHA J Finally, sampai office kat Shah Alam balik around 2.10 PM. Maka, kembali jugalah agenda-agenda rutin harian aku. Anyway, we got a mini project already dengan QC & Maintenance Dept., we all kena modifiend balik hand cover dekat SQ1 to be more safety. Apa aku nak tukar ye? Draft kitorang sekarang lebih kurang je dengan yang asal. Just ada laa sedikit perubahan but then type of material and costing tak research lagi. Huhuhu

Semalam I got a good news, instead of plan balik kampung sebab Kak Ada kahwin, may be nak pergi Cameron Highland kot, mak cik aku ajak convoy sekali dengan familiy dia. Hee~ actually her husband tak tahu jalan sangat. Entah laa padahal dah kerja pergi sana sini tapi jalan simple pun tak reti, harap kereta je besar. Uishh..tak baik laa aku ni kutuk pak cik sendiri. Moral of the story, belajar-belajar laa selok belok jalan dekat Malaysia ni so that tak ada la orang cakap sesat dalam negar sendiri, tak tahu jalan tanya orang, malu sangat nak tnya beli map, lagi canggih pasang GPS system dalam kereta! J Ayah aku pun bukan tahu jalan sangat but we learn from mistake right? Salah jalan tak apa at least we know a new road to remember. Yang penting drive safely! Tips dari ayah, jangan ikut kereta depan terlalu rapat, take a distance for you to drive comfortly so that there is distance for you to break if there is any emergency in front of you. No need to rush, ayah cakap jangan drive ikut nafsu sangat, means jangan laju-laju macam orang tak pernah drive. Then, always check your minyak hitam & air, lagi bagus kalau stand by je air 1 botol dalam kereta tu, daripada penuhkan kereta dengan accessories teddy bear & bunga-bunga bagai, buat semak je. Huhuhu..Wahh, banyak pula ayah aku bagi tips pasal driving sekarang ni, masuk je kereta dengan aku mesti topik pasal kereta. AHAHA =P

Life Potrait 2401

 24 Januari 2011.Isnin (Cerah)

Last minutes decision on Friday evening, aku balik rumah lagi macam biasa tia-tiap minggu. Plan nak turun KL was postponed last minutes, yela aku malas laa nak turun KL banyak kali. Kill two birds with one stone, that’s sound better right? Pergi KL dalam 1 hari jumpa banyak pihak, with a good time management and make sure everything is under control so that equal time I can spend with them. Don’t know why this few days, aku memang tak ada mood nak cakap dengan orang tu. Lantak laa…diam lebih baik, aku buat hal aku sendiri, kau buat hal kau. Malas nak cakap banyak nanti kata aku menyibuk lak, aku cakap lebih sikit kata aku garang lak. Whatever aku tak nak tau, as long jangan melampau sangat sampai aku hilang rasa hormat as your friend.

On the Saturday afternoon, mak paksa rela aku ikut pergi rumah nenek dengan alas an nenek dah bising asyik Tanya pasal aku. Hahaha..almost 1month and more I think, aku tak pergi pn rumah nenek sejak practical. Mak tahu aku malas dan tak kuasa sebenarnya, dengan lembut mak memujuk, ’Nenek tu buat macam tu dekat mak je, dengan cucu dia saying je semua Cuma tak reti nak tunjukkan depan kau. Dia bangga dengan Awie ape, mana ada cucu lain belajar tinggi-tinggi.’ Bla..bla..bla…yelah, aku ikutkan saja. Nasib baik adik-adik cilik ada kat rumah nenek, cukup terhibur sejenak melihat telatah masing-masing. Minum petang sama-sama, cabut rumput kat kebun sama-sama. Adah (adik saudara paling kecik dalam family) bukan main jinak lagi, senang je aku nak umpan budak kecik ni lekat dengan aku. Tunjukkan barang-barang warna favourite dia (PINK!) atau bagi gula-gula or else, sure she willl be nice to play with me.

This week aku balik ke Shah Alam awal, bukan Isnin pagi tapi Ahad malam. Sebab aku malas nak bangun pagi-pagi, lagipun hari ni pergi kerja naik kereta, my friend’s bf suruh drive kereta juga pergi kerja. Anyway thanks to him, which is my coursemate too. That Monday night (almost every single night on weekdays was spend with Ms. D and DB, just for dinner together and lepaking sometime while waiting for the car park to be empty). Seharian aku kunci mulut dan ‘mute’kan peti suara aku sebaik melangkah ke kolej. Biar. Aku malas untuk bersuara minggu ni. Lebih selesa begini, diam tak bermakna aku lemah, cuma aku tak mahu bersuara yang akan mengeruhkan lagi keadaan. Biarlah mereka.Biarkan si luncai dengan labu-labu Cinderella-nya. Ahakz!

Tuesday, January 18

Bad Fortune Happy Life

‘’Everybody got something they have to leave behind…I never had a dream come true’’ S Club7

Why it is bad fortune? Because I never been so lucky as others. They get what ever they want and what they dream.  No matter how bad it is to me, my emotion does not taking over the happiness. Everything is under controlled; I managed to control what I felt deep down inside in me. If I was destiny to be the cadaver for medical students, instead of my calm corpse face, sure they will find out my heart was thick black, lots of scratch and burned marks, may be some stitches too! I think so…Hey! I’m independent girl ok! I can do everything by myself as long there is someone willing to teach me how and I’m eager to learn new thing. Exploration won’t let you down; it is part of excitement in this world kind of drama.

Know what? Dream to go abroad such as Germany to do my practical training that is my only hope to fly away from here. So I take Deutsch as my 3rd language (oh...it Is my 4th  actually after mandarin) and maintaining my cgpa 3 pointer above because my lecturers said, it is brighter chance if you were in Deutsch class and having such pointer to doing practical training abroad, send by the faculty. All 3 semester in Deutsch class, I scored an A for it. What’s more you want from me old men? Am I not good enough for you to select? Or my star was not shining so bright as others so you don’t see mine. Someone may be over shadowed my lucky star already I though. Okay fine…I’m not a student representative council of the faculty but I was the candidate before. I was in the student’s club society as one of the exco. All right…I never do anything to bring up faculty’s name in nation to make them proud, I’m not like those people! Stop dreaming babe, if you only helping speak out about your course, promoting to the parents and students, so called your ‘’adik-adik’’, in way to attract them entering your course, faculty and university. Those old creep people don’t see that.

Next time, don’t you ever trust what other older people said to you, sweet talker laa weh! Forget it, don’t listen to them 100%, just do whatever you want, listen to your heart, as long you follow the right path, it’s gonna be alright then. When you come to this kind of situation and you feel very bad about it, someone might say this to you, ‘’redha laa..bukan rezeki kot…’’ So lame cliché statement okay. May be they should rephrase that statement to something else. If you keep with that stand, until the end of the day you will never be success, as you want to be. Need to do something, take a chance, and make a change! There is more and more astronauts go out of the space and you will only keep living in the same horizon if you don’t dare to make a change. Ladies and gentlemen, that is my opinion only, no hard feeling okay if any of you doesn’t agree with it.

It is not about all this above my bad fortune; I’m not saying that I am not grateful with what I already have given by Allah. It just some reality that I want to share, isn’t it right? Sometimes you will feel there is no one see you, we just like a dull old shoes that people won’t wear it anymore. When it comes to desperate moment and no choice of choosing other shoes, then only we are useful to them. Being the last choice? Ouchhh~ that’s hurts a lot! Huhuhu :P That is how the feeling when you walk in my shoes. Whatever it is happening to me, I know what comes around goes around, if it was not today, there must be some other days that promising a better future for me. It just someday will be happen as I wish.

What I’m happy about my life? I happy what I have now, just forget about the bad fortune, don’t think about it extremely serious day and night but if you want to loose your hair, it is a pleasure to do so. Hahaha! J I’m glad having such a supportive, caring and loving parents. They understand me so well; they will let me do anything I want (of course doing the right thing). I have lots of friend, in FB profile friend list, it is up to 1140 something however not thousands of them are really close to me, just few of them actually. There is BFF during my school time until now actually. Glad to know her. Two or three close friend during matriculation and know my close friends was from various faculty, we are like siblings, met in same programmed in same mission. Honestly, I was not that so close with friends in same course because they don’t really know me well.

Anyway, if you don’t really recognize me, you might think and say, ‘’sombong! Garang!’’. Hey, don’t judge a book by its cover; I’m not that bad okay. It just my real character, saying thing honestly in front of you doesn’t mean that I want to hurt your feeling. Honesty is the best policy right? ‘’Garang?’’ I don’t simply act like that if you don’t make any mess with me, “Don’t mess with the best cause the best don’t mess. Don’t fool with the fool cause the fool don’t fool” (my school cheer). That’s why I’m comfort to hang out with those other course’s friends. It is out going fun to be with them and they are supportive too, also helpful.

A tip to keep you happy without thinking or remember those bad fortunes is keeping yourself busy! Join some club or society programme, get involves in some events, be surrounded by peoples with happy face. You will find out it is meaningful when you treasure something new in your life besides meeting lots of new clicks (not necessary chicks okay…who know you will meet your love one here). Get the social network by your own version. I told you earlier, exploration wouldn’t let you down! But…no matter how busy you are, don’t you ever forget about your priority in life. Study first if you are students, work first if you are an employee, family first if you already have your own family.

P/s: Have any comment or response? Feel free to leave your comment down here. Tq! (^^.)

Tempting Dinner

Mango Sorbet + Chicken Wings

ICE AGE! (yogurt+soda+blackcurrent kot klu x lpe)

Chicken Chop with Blackpepper Sauce

Banana Split (menu wajib my friend)

Monday, January 17

Life Potrait 1701

17 Januari 2011. Isnin (Cerah)

Hari ini aku bangun awal lagi, sebelum subuh! Masa untuk pulang ke tanah jajahan Shah Alam sebelum keadaan lalu-lintas sesak. Tepat jam 7am, aku selamat sampai di bilik keyangan. Tanpa berlengah aku meletakkan kepala aku di atas bantal semula tanpa mengemas barang-barang dari rumah terlebih dahulu. ‚’’Balik keje nnt la aku kemas...tdo dlu jap b4 g keje..’’ dalam hati. Alasan untuk tak balik malam tadi? Malas! Mungkin dah terbiasa dari cuti lepas, aku balik ke Shah Alam dalam waktu begini.

Khamis malam Jumaat, agak lain macam bunyinya di situ. Aku sepatutnya ke perjumpaan bersama PPP tapi biasa laa bila dah senior ni, kedegilan makin terserlah, aku terus-terusan berkurung rehat di dalam bilik saja. Malam makin melewati waktunya, aku jadi bosan tak tahu apa yang perlu aku lakukan. Cepat saja nombor itu didail, beberapa saat satu suara yang biasa itu kedengaran di hujung talian. Yup..waktu untuk bertanya khabar dan merepek bersama kamu lagi. Keliru aku, siapa yang anak manja sebenarnya? Aku atau kamu? ‚’’Tak bersedia untuk pergi jauh lagi..’’ Huhh..sekarang mungkin kamu masih boleh mengelak tetapi tidak pada masa akan datang.

Pada tengah malam, hari yang sama seperti di atas adalah detik-detik malang aku. Baru aku ingin lelapkan mata, tiba-tiba muncul di benak fikiran aku, Duit baki tapau makan balik keje tadi aku dah masukkan dalam purse belum ye? Sepantas kilat (xde la cm kilat pun tp cpt la jgk...), aku meraba poket jeans yang tergantung di tingkap selepas aku mencucinya tadi, “S#$%!’’ aku menyumpah. Lekas-lekas aku buka gulungan duit kertas yang basah itu dan aku mencapai tisu di atas meja lalu aku lapkan dengan niat untuk mengeringkannya. Dulu pendrive masuk mesin basuh kat rumah, lepas ni apa pula? Pada saat yang sama, Jalou aku menyanyi-nyanyi,“Wajahnya tampan sungguh menawan dan juga kaya, ku suka dia.... (Diam-diam by Tilu...ok, Mira is my clzmate dlu). Nama yang tertera pada skrin tak memaksa aku untuk tidak menjawab panggilan tersebut. Satu sapaan aku berikan, bunyinya mungkin agak kasar pada awal perbualan, okay I’m sorry if it was so...agak kalut sebenarnya masa jawab tu, terus terang saja jawapan aku bila kau bertanyakan tentang pelbagai. Selesai panggilan dan duit-duit yang telah aku lap, aku selitkan di bawah laptop supaya haba darinya dapat mengeringkan duit aku itu. Aduhh...Jalou pula jatuh dari meja secara tak sengaja. Hati aku hampir saja hancur seperti cermin yang terhempas pecah, mata aku hanya dapat memerhati tarikan graviti yang menarik Jalou terhempas di lantai, nasib baik sikit je tak kuat. Fuhhh~ Baru baring dengan rasa lega,“Ahh...sakit perut lak! Macam-macam laa kau malam ni...!“

**Petang Jumaat macam biasa, Ayah ambil balik rumah dan singgah JJ. Oh goshh....nape la aku pegi mne2 je mst jmpe bdk UiTM? Dah la sgt knl...x blh la aku nk privacy ck8 wt jht ke pape...at entrance I met Amad & Izzati (both r PM & bdk pndai engine). Kt supermarket jmpe Ayu SDK lak...last 2weeks pun jmpe pmpuan ni jgk.

Thursday, January 13

Baby Boo!


Just came out with the idea after this one aunty in my office thought the wallpaper on the screen was my baby...oops! my baby? bukan anak aku okay but she means, my pic time baby dulu-dulu. Reason for her to said so because the cheek and lips was like me?! LOL X)) Yup, first time aku tengok gambar budak kecik ni pun, I have the same thought ''macam aku lak time baby dulu...tembam ny pipi...'' and know what? I get the chance to meet this chubby little boy on the night of Christmas Eve (during company's annual dinner). Geram ny tengok dia! COMEL!

Wanna see more childhood pictures?


Wednesday, January 12

M.A.K.A.N

It's normal laa kan? everyone pun have to eat nak survive..ble perut rse lapar je, automatik otak akan fikir utk cari makanan & merangsang tangan utk suapkan makanan ke dlm mulut. Ye seterus ny kunyah-kunyah 44 kali (ikut sunnah nabi..tapi ssh nk jmpe dh org yg kunyah 44x ni) dan terus telan.

Entah laa hari ni aku rse, aku makan banyak sangat! Pagi before pg keje da makan biskut dgn milo panas. Sampai tempat keje rehat pagi, aku pg kantin mkn maggi goreng lak. Konon ny ble ktorg da mkn pagi tu tengah hari malas la nk lunch. 10 minit sebelum pukul 12, kak Piah panggil aku dgn kwn aku tu, ''Ni kejap lg ikut akak ye, naik kete dgn akak skali, bos nk blnje mkn.'' Mula-mula kwn aku ni menolak sebab die ade appointment lain. ''Ehh..xpe la, nnt akak blh anta kn jap. Jom laa..lgpn bos da tempah meja tu.'' Tanpa perkataan 'tidak' dari mulut aku, ktorg pun ikut la keluar lunch skali dekat sek15. Dah org nk blnje kte, x baek la nk tolak.

Chineese cuisine type of restaurant, wahh..round table bagai. Macam-macam bos merangkap engineer company tu blnje ktorg semua. Butter prawn, blackpepper deer, honey lemon friend chicken, steam fish with special soy sauce, eggs with lala, chineese tea, fresh orange and fruits for dessert. Mse makan, abg2 QC yg jarang tegur ktorg pn duk usik aku, ''Nabila! makan la lg..'' ''Nabila, amek la mkn ni..'' ''Nabila, awk tkr num fon tau lps ni..abg ni da tau num awk.'' Hahaha..mcm2 dorg ni menyakat suh aku mkn lg dan lg. Aku nak amek lauk pun dorg g pusing2 meja tu kne kn aku. Sengal tul =P But im glad coz get the oppurtunity mkn2 lepak2 dgn dorg jgk. Thanx a lot sir! Bos yg ni mmg baik pun murah hati, pg holiday dgn family kt Langkawi pun ingat beli souvenir kt sume staff die, ktorg yg practical pn ni x terlepas die bg jgk hari tu. Untungkan? Yup, alhamdulillah murah rezeki aku practical kt company ni.

Balik keje ingat xnk dinner dh sebab aku rse kenyang lg lunch td. So aku pn malas2 la nk mandi awal2, dah dekat maghrib tu, as usual dpt msg ajak dinner. Aku pun on je r keluar makan, x dinner nnt malam2 aku kebulur lak. Menu yg biasa kat tempat biasa. kalau hari2 makan kt situ, tauke kedai pn da tau muka aku order ape biasa ny! hahaha

**Hari ni cukup, breakfast-lunch-dinner aku! Susah aku nak cukupkan kitar makan aku dlm sehari mcm ni tau...teruja jap. Hahaha

Tuesday, January 11

90's?

Tbe2 je teringat lagu2 cinta zaman 90-an ni,
padahal time ni umur baru 1angka je kot.IC pun xde lg mse ni...tapi smpai skrg masih layannnnn...LOL~

Sehidup Semati - Indigo ft Juliana Banos

Kini Bebas - Camelia ft Anuar Zain
(karaoke version, suara dalam ni bkn penyanyi asal pun...)

Akhirnya - Innuendo ft Camelia
(yg ni pn aku x phm lagu lain, music video lain..xde kaitan tul)


Life Potrait 1001

10 Januari 2011, Isnin (Hujan)

Pagi-pagi before 7am, aku dah sampai bumi Shah Alam. Sepanjang perjalanan dalam kete memang aku mengantuk tapi apakan daya, diri sendiri yang gatal sangat nak balik pagi ni. Alasannya, malas nak kemas barang malam tadi. Okay, bukan sebab aku nak tengok AJL25 sangat. Macam-macam laa manusia ni, orang dah menang pun tak puas hati. Biar laa dah rezeki dia, tu keputusan juri profesional, tau la dorg nak pilih macam mana lagu terbaik tu. Bukan suka-suka pilih ikut populariti ke apa. Korg duk kutuk-kutuk pun dapat apa, bukan TV3 bagi korg duit pun mempersoalkan kemenangan lagu ''Tolong Ingatkan Aku'' Ana Rafalli tu pun. Layan jugak pe dengar lagu ni, boleh tahan laa bait-bait lirik dia, not too simpe to understand. It was quite deep indeed.

Today, first morning assembly kat kilang in this 2011. Pelancaran safety slogan yang baru, ermm...slogan operating manager yang menang. Padahal slogan simple je...tak tau laa kenapa tak bagi peluang kat anak-anak buah dia punya slogan je yang terpilih. Hari ni suasana dalam office agak kucar-kacir sedikit, biasalah awal tahun semua pun sibuk dengan audit. Hari ni dan esok, audit dengan SIRIM. Haishh, macam-macam dokumen dorg nak tengok, masuk line explanation itu ini detail. Masa ni laa dapat tengok kerenah dalam industri macam mana, integriti, moral, sikap semua ada. Yang penting, hari ni BAD DAY aku sepanjang siang hari! Ahhh..bencinya keadaan macam ni. Sangat sangat tak selesa, ohh..kenapa nak bad day time macam ni? Haru!

Apa-apa pun, than kepada member yang setia dengan aku practical ni sebab memahami keadaan aku tadi, sori tak dapat temankan kau lunch tadi. Balik je kerja terus aku buat apa yang patut. Really need to settle it down, can't be postponed anymore. Finally, it's a relief. Lepas maghrib around 8.00 pm, aku keluar dinner dengan Ms. D as usual macam hari-hari semester lepas. Before tu singgah PAS dulu, settlekan isu fon aku yang bermasalah sikit. That's why got some contact numbers yang hilang. So, to all my friends please inbox me your number into my FB a.s.a.p yaa! Thank you! ^_^ Dinner malam ni kat SR@SACC, makan pun sampai abang waiter dalam tu kemas-kemas susun kerusi dah. Biasa laa Shah Alam ni, pukul 9 lebih je shopping complex & jalan semua mula lengang.

Balik dari SACC pergi sek.3 lak penuhi hasrat tekak DB yang teringin makan roti canai. Kononnya, lepas makan tadi, aku dengan Ms. D nak makan maggi goreng, nampaknya bila dah kenyang macam ni memang tak jadi lah nak makan lagi. Pinnn! Pinnn! Pinnn! ''Food delivery sir! Service charge & gov. tax included, total is RM50.'' Hahaha..gurau je laa DB. Singgah perindu jap hantar roti DB, maka keluar hidden agenda antara kami bertiga seperti biasa. Bila insan berdua-duaan maka muncullah makhluk Allah ketiga, iaitu DB diantara aku dan Ms. D! LOL :))

**Tolong ingatkan aku, akan nombor-nombor handphone kamu, kamu dan kamu. Terutamanya kamu!

Monday, January 10

ToUnGe TwIsTeR

Which witch wish the witch wish?

Betty bought some butter but the butter was bitter,
so Betty bought some better butter
to make the bitter butter better

She sell sea shell on the sea shore

I scream, you scream, we all scream for the ice cream

How many cookies could a good cook cook
If a good cook could cook cookies?
A good cook could cook as much cookies
as a good cook who could cook cookies.

Through three cheese trees three free fleas flew.
While these fleas flew, freezy breeze blew.
Freezy breeze made these three trees freeze.
Freezy trees made these trees' cheese freeze.
That's what made these three free fleas sneeze.

Green glass globes glow greenly.

The big black bug bit the big black bear,
but the big black bear bit the big black bug back!

Love's a feeling you feel when you feel
you're going to feel the feeling you've never felt before.

Blake's black bike's back brake bracket block broke.

Don't trouble trouble, until trouble troubles you!
If you trouble trouble, triple trouble troubles you!

Peter Piper picked a peck of pickled peppers.
A peck of pickled peppers Peter Piper picked.
If Peter Piper picked a peck of pickled peppers,
Where's the peck of pickled peppers Peter Piper picked?


Sunday, January 9

LiLa HeRz said,

''‎Faking a smile is not easy

like what you thought,

faking a feeling

obviously hard to do.''


''Don't cheat,

drink then drive or fly

because someone

might cry for you.''


Saturday, January 8

Life Potrait 05.06.07-01

Cuaca? ntah..yg aku ingt 5Jan, mendung n gerimis ptg tuh...6Jan the whole day is WET! Raining cats n dogs that morning then on 7Jan, redup je x panas.

5Jan hari ape ek? Oh ye bru teringat, hari Rabu lorr...rupa-rupanya, birthday abg Zul, 30thn, hari tu (He's one of the staff in that company, yg byk tlg aku jgk sbnr ny).Hari rabu ape je aku buat eh? Lupa sudah..opasal bilik kt kayangan aku da cte ck8 kn hr tu. Musim-musim ujan ni lg r sejuk bilik aku, pagi-pagi rse cm xnk bangun je dr katil. Sejuk n best sgt klu dpt tdo lme2 tp sedar diri kn kne bgn jgk g prctical. Ptg tu keluar dgn Timah (my 1st clzmate kt FKM, quite close with her jz jarang lepak sme je). Aku teman dia & dia teman aku ptg tu, cam sistem barter r lak. Huhuhuhu

Alarm memekak sblh telinga pukul 5am. Ehehh~ aku mmg suka set alarm pagi smpai 2x...one at 5am and 2nd at 6.30am..kdg2 ade 3rd alarm at 8am. Tapi alarms mcm tu functioning on weekdays je..Ok celik je mata aku, telinga pun dh x mute, I hear the rain drops from outside. Lebat. ''Hujan? nak g keje t da x ujan kot..'' dlm hati aku sambil menarik blk selimut & tutupkn blk mata. Adoi, skali dh pukul 7.30am pun ujan lebat lg daa.....finally, around 8.30 ujan pn mula reda ck8, smpai ofis kul 8.45am. Hahaha...punch card pun da colour merah. Cantik sangat! Baru 1st week Jan da ade 1 merah, last month skali and both are cause of rain that I can't avoid. Sorry ye bos, lagipun BETTER LATE THAN NEVER ryte! ;)

Malam hari ujan lebat tu lak, at last dpt kua mkn dgn DB, Ms. D and Nasrul. Ohhh, yg ni team baru kot, DB culik die jap join ktorg mlm tu. Kami telah kehilangan ahli sbb org yg lg 1 tu da ade BFF bru kata ny. Ceyhh~ statement sgt. Huhh =P Thanx to DB for the foods and Ms. D to bring us. We all balik awal gak mlm tu, before 10pm da smpai kt dlm. Terjumpa lak org2 bsr kt DC, maka terjadilah 1 perhimpuan kecil kt tgh2 jln tgh2 DC yg dikelilingi gerai2 jualan anjuran Melati. Borak pnye borak, smpai gerai nk tutup pun dh x sedar.

Disebabkan mlm td aku da penat kua mkn, berborak smpi kdai sume nk tutup dh (yela dr pagi aku g keje practical, blk keje duk relax sejam dua kua blk..mne x penat, tiap2 ptg aku kua blk lak tu lps keje)..lalu mata pun terasa berat nk buka, badan pun malas je nak bangun. Adehh, alarm pn da xde function rse ny sbb aku terlambat bgn jgk. Tak larat lorr...malasnya laa nak g keje pagi tadi. Pastu bru aku sedar, ''Lorr..hari ni kan Jumaat. Rehat lme kot tgh hr..best2! leh tdo lg tgh hr nnt..hhahaha'' Keje aku hr ni tlg mmbr sblh key in & calculate data je..klu aku x tlg, aku pn blk lmbt sme jgk dgn die. Takpe laa..aku pun bkn ade keje sgt hr ni. So jgn pelik sgt klu tgk aku post kt FB, ''I love numbers!'' sbb aku mmg ske keje tgk2 nombor dgn kira2 ni but absolutely not accounting ny keje laa.

Warghh~ teringin mkn kek Secret Recipe, nasi goreng ayam Barra, teringin tgk Jack Black's & Johnny Depp's movie. Ahahh..byk ny teringin. Tapi sape nk teman aku yg sudi nk kua dgn aku? Sob3 ='( Kakak nurse, jgn la busy sgt on Sabtuday, dekat setahun x jmpe gf aku ni hahh. Cik R, next week kte date 2org ye! Adk secret, nnt free2 blnje akak ye! hahaha..Org yg nk hangout sme tu, ble ny nk set date n time meet up ni? Nnt da tgh2 sem sume bz. Ishh..korg ni pn leh tahan gak berpotensi jd org besar korg ny buzz beezee tau. Huu (>.<)

Ohh, where is my ChIpSmOrE...ngee~

Friday, January 7

12 ThInGs

12 THINGS ABOUT YOU THAT I LOOKING FOR

1. Tall (must be more than 5 ft. 2 inch.)
2. Chinese look is A+ for you
3. You got style! Not necessary to be metrosexual..AuuwwW!
4. Just nice to see in my eyes (@_@)
5. Same favourite colour - RED!!!
6. Have similar looney & crazy mind but cares
7. Good cook...huuuu~
8. Able to play some music instrument (Guitar? Too normal lorr....others plz?)
9. Gadgets freakkkk or may be arts
10. Vissionary
11. Ka-ching! ($_$) promising future if get together
12. Can accept people for what they are but not who they are




ARE YOU GAME FOR IT . . . . . ???

Tuesday, January 4

Senyuman Semalam (bhgn 3,4 &5)

* 3 *



          Air mata lesu yang mengalir di pipi tanpa disedari diseka ke tepi. Mata Nadirah sedikit merah dan bengkak. Alunan lagu “cinta itu membunuhku” dari radio terus berkumandang, dia masih meneruskan pemanduannya untuk pulang ke pejabat.

        “Kenapa kau muncul lagi Syahir? Sedang aku leka dengan pencapaian aku dan kehidupan aku sekarang, kenapa kau harus muncul kembali? Tak bolehkah kau biarkan aku hidup sendiri tanpa perlu mengenangkan segalanya yang telah terjadi antara kita berdua? Aku tak pernah mengharapkan pertemuan yang tak dijangka ini, seboleh-bolehnya aku nak elakkan diri aku daripada berjumpa dengan kau. Aku segan, aku malu dengan diri aku sendiri. Kenapa aku begitu bodoh untuk percayakan kau dulu? Aku ingat kau betul-betul ikhlas dengan perasaan itu dulu, rupa-rupanya tidak. Aku kesal dengan kau. Kerana kau, aku jadi benci pada perasaan cinta ini. Maaf, mungkin aku bukan yang terbaik untuk kau. Aku faham aku tak macam perempuan-perempuan lain kat luar sana, mungkin cara aku membuatkan kau bosan. Maafkan aku Syahir kerana muncul dalam hidup kau tanpa diundang,” luahan hati Nadhirah sepanjang perjalanannya.

* 4 *



          Lamunan Nadhirah terhenti seketika. Telefon bimbitnya berbunyi, dia meraba-raba untuk mendapatkan telefon tersebut di atas katil, dia menerima SMS dari Faizal.

          “Hai, u tgh wat ape? Boringlah…jom keluar?” itu adalah pesanan yang diterimanya. Tanpa berfikir panjang jari-jemari Nadhirah lincah sahaja membalas pesanan tersebut.

     “Ok. Kita jumpa 1 jam lagi dekat tempat biasa. =)”

         Sepasang jeans hitam disarungkan dan dipadankan dengan cardigan berjenama Adidas. Kunci kereta dan slingbag di tepi meja soleknya dicapai lalu pergi. Perkenalan yang tak disengajakan dengan Faizal tidak menghampakan, Faizal boleh dianggap sebagai seorang abang yang prihatin dan baik hati walhal mereka bukanlah adik-beradik kandung. Sikap Faizal cukup disenangi oleh Nadhirah. Saban hari, lelaki itulah yang menemaninya tatkala dia kesunyian, lelaki itu juga yang sering memberikan semangat dan nasihat kepadanya.

         Dari jauh Nadhirah sudah dapat melihat susuk tubuh kurus dan tinggi Faizal yang sedang menebeng melihat orang ramai bermain ice skating di ruang bawah Sunway Pyramid itu. Rambut lurus paras bahu Faizal dibiarkan lepas, dia begitu khusyuk sekali tanpa menyedari kehadiran Nadhirah di belakangnya.

         Satu tepukan kuat singgah di bahu Faizal. “Hah! Kantoi…You usha siapa kat bawah tu hah?” sergah Nadhirah sambil terkekeh-kekeh ketawa.

          “Hish, buat terkejut orang je budak ni. Datang bukan nak bagi salam ke pape. Tegurlah elok-elok sikit.” Nadhirah masih tidak henti-henti tertawa melihat rupa terkejut Faizal.

         “Adoi, sorrylah bro. I saja je…tengok you khusyuk sangat, ingatkan you tengah usha awek mana tadi. Hehehehe!”

         “Awek yang ada kat depan I ni pun tak puas nak usha lagi. Hahaha…ni kenapa lambat? Janji dengan I tadi 1 jam je tapi dah lebih setengah jam I tunggu kat sini dari waktu yang dijanjikan,” Faizal memusingkan badannya menghadap Nadhirah.

         “Well, macam tak tau pula jalan nak datang sini selalu jam dekat atas jambatan tu. Bukan salah I ok,” jawab Nadhirah dengan muka slumber.

          “You memang. Setiap kali lambat mesti ada je alasan tapi tak pernah nak mengaku salah, kan?” Faizal mencuit lengan Nadhirah. “Jom makan? Lepas tu kita pergi tengok movie, I dah beli tiket. You tak kerja kan esok?” sambung Faizal lagi.

        “What?! Tengok movie? Alah, balik lambat la macam ni,” Nadhirah merungut. “Erm, anyway kita nak tengok cerita apa nanti? Hehehe..Bolehlah I bangun lambat esok,” tambahnya sambil berjalan rapat dengan Faizal menuju ke escalator.

        “Hish, buruknya perangai budak ni. Hahaha…ada lah… Sshhhh! It’s a secret,” Faizal memandang Nadhirah sekilas lalu dia merapatkan jari telunjuknya pada bibir sambil mengenyitkan mata.

* 5 *



        Mereka berdua memilih untuk makan di TGI Friday’s pada malam itu. Tidak banyak yang mereka bualkan, Nadhirah masih terbawa-bawa kisahnya dengan Syahir tengah hari semalam. Sayur yang disertakan bersama chickens chop dikuis-kuisnya. Faizal sedari tadi memerhatikan sikap pelek Nadhirah pada malam itu, biasanya Nadhirah begitu berselera menghabiskan hidangan chicken chop kegemarannya. Sayur salad yang ada akan segera dialihkan ke pinggan Faizal.

        “Nadhirah, you ok ke ni? Kenapa main-main dengan sayur tu, kalau tak nak meh la I yang makan sayur tu. Dari tadi I tengok you asyik termenung je. Ada masalah ke?” suara Faizal memecahkan kesunyian suasana makan mereka berdua.

        “Hahh??! Arrrr…yup, I’m ok. Don’t worry,” Nadhirah tersedar dari lamunan. Pisau dan garfu diletakkan lalu mencapai air untuk diminum.

        “Betul ni? Kalau ada masalah cerita je lah, I sudi dengar. What’s a friend for, right?” soal Faizal yang seakan-akam risau.

        “Betul. I’m ok. Hmm, you tak pergi jamming dengan kawan-kawan you ke malam ni?”

        “Aik, kita risaukan dia, boleh pula dia tanya kita balik? Malaslah nak pergi jamming, malam ni I nak spend time dengan you pula. Lagipun penatla h buat design untuk projek baru minngu ni, dateline dah dekat. Kalau I asyik pergi jamming, bila masa nak siap,” jelas Faizal. Tugasnya sebagai pereka seni dalaman tidak menghalang minatnya dalam bidang muzik. Pengalamannya melanjutkan pelajaran di Jepun dalam bidang bidang muzik suatu masa dulu tidak disia-siakan walaupun dia telah memiliki penguasaan dalam bidang seni reka untuk menjamin masa depannya.

        “Oh, then you keluar hang out dengan I ni tak apa pula? Nanti bila nak siap design you tu…”

         “Hehehe…keluar dengan you tak apa. Alah, bukan selalu pun kita keluar macam ni, you kan asyik sibuk je dengan kerja,” Faizal menyuapkan potongan ayam ke dalam mulutnya.

         “And you pun busy buat design banyak-banyak untuk client. Yeah, we both busy workaholic,” Nadhirah melemparkan senyuman kepada Faizal sebelum menyedut air di dalam gelas. Nadhirah tersedak apabila dia terpandang seseorang melambaikan tangan ke arahnya dari meja yang tidak jauh dari tempat mereka duduk.

        “Hey, carefull lah sikit minum tu. Tengok dah tersedak,” Faizal memerli Nadhirah.

        “Dah carefull lah ni…What the…??? Kenapa dia ada dekat sini juga?” tanpa Nadhirah sedari, dia telah menghentakkan gelas ke atas meja dengan agak kuat.

         “What? Siapa yang ada dekat sini?” Faizal menoleh ke belakang mencari-cari jika ada bayangan orang yang dikenali tetapi tiada siapa yang dikenalinya di situ. “Siapa?” soal Faizal.

          “You tak kenal orang tu so tak payah you nak pusing belakang tengok.”

         “Yelah, siapa dia? Sampai you tersedak muka cuak macam baru nampak hantu.”

        “Memang hantu pun. ‘Ghost of my ex boyfriend’, baru jumpa dia balik semalam. Sakit semalam pun tak hilang lagi, dia dah muncul lagi depan I sekarang ni,” ujar Nadhirah pada Faizal. Mata Nadhirah kini hanya ditumpukan pada pinggan di atas meja, dia takot untuk memandang Faizal di hadapannya, bukan Faizal tetapi Syahir yang duduk selari selang beberapa meja di belakang Faizal.

        “Ahah, sakit hati rupa-rupanya. No wonderlah orang tu nampak blurr je malam ni, asyik termenung je tadi. Hehehe…which one is it? Biar I pergi sound dia,” usik Faizal sambil tersengih.

        “Eh, tak payahlah, biar je dia. Seems like he with someone over there. Tu hah, yang pakai kemeja stripe warna hitam. You jangan pandang dia sekarang, nanti dia perasan you tengok dia.”

        “Dengan someone? Girlfriend baru dia kot…tapi ada hati nak ngorat you balik. Hehehe…Actually what happen between you two? U tak pernah pun cerita dekat I pasal ni.”

        “Kisah lama, masa tu you dekat Jepun. Nanti-nantilah I cerita ok? Jom kita pergi.” Nadhirah mencapai tisu untuk mengelap mulutnya.

Bersambung ......

Life Potrait 0301

3 Januari 2011, Isnin (Hujan+Mendung)



Berlabuh sudah tirai tahun 2010. Pejam celik pejam celik setahun sudah berlalu perjalanan aku dengan program-program dalam kampus. Program HEP, program fakulti, kelab & luar. Hahh…penat tapi menarik. Rasa nak join lagi sebab aku rindukan kawan-kawan dalam program tapi nak buat macam mana? Dah tiba masanya untuk aku mengundurkan diri dan lebih fokus dengan practical yang tak seberapa ni. Aku lagi suka pergi kelas hari-hari macam biasa, practical ni best cuma sebab tiada assignment, test & final exam.



Malam Tahun Baru disambut hambar di rumah sahaja. Family aku memang tak suka bersesak-sesak, berhimpit-himpit dengan orang ramai. Lebih selesa menonton sambutan tahun baru di rumah je. Siang tu dapat info, duit dah masuk. Alhamdulillah, akhirnya masuk juga duit aku! Yahoo! Tapi nak balik kolej on the next day pun bukannya office buka, public holiday kot. Aku tundakan niat itu. Apa kan daya, Year End Sales akan berakhir pada 2 Jan, pantas mak mengajak aku dan ayah ke Jakel sek7. Hurmm..kain, jarum, benang dan mak, memang tak dapat dipisahkan, cukup sinonim. Hahaha. Aku fikir, mak yang nak beli kain untuk diri sendiri. Alih-alih 3 pasang untuk aku dan sepasang je untuk dia. Indian cotton, English cotton, kasa rubiah & organza menjadi pilihan mak. Kopak duit sampai 3 angka (normal laa klu mak da masuk kedai kain, mmg cmtu…lepas tu pagi Raya pun belum tentu dia sempat nak jahit habis). Anyway, semua tu bukan mak yang support pun, lepas keluar dari kedai, aku pergi ATM bayar yuran kolej kena keluarkan duit lagi untuk ganti duit mak bayar tadi. Kesimpulannya, beli kain banyak-banyak pun duit aku juga. Apa pun duit tu tak ke mana, sebab kalau beli-beli barang, mak tak kisah pun bayarkan untuk aku selalunya.

Duit Mak = Duit Aku



Hari Ahad yang membosankan, tiada rancangan yang menarik sangat uuntuk ditonton tahun baru ni setelah semua tentatif rancangan dirombak. Bosannya……Ok, we skip the story on Sunday. Hari ni pula (anyway hari ni company aku mmg cuti – opening school holiday! Orang pg clz aku sedap je relax2), aku balik ke kolej seperti biasa. Sampai-sampai kat kolej, terjumpa my ex roommate masa kat KMK, Ku Siti Syahidah (Part6 – EE). Lama gler tak jumpa dia ni. Lepas da angkat barang semua ke bilik kayangan diraja aku (kt level9..level plg tggi kt kolej, blh nmpk view i-City sikit, fak depan mata I can see clearly everything), pergi bayar broadband. Hishh..lembap tul kaunter, dah la orang ramai. Once again, aku baru nak angin dengan orang yang ambil nombor depan aku, ‘’Ishh…blocking laa mamat ni. Dah amek tu tepi r ck8 org lain nk amek lak.’’ Aku mengomel sendiri dalam hati. Kan bagus kalau dia dengar. Aku pun selit masuk depan dia, tekan button untuk ambil nombor. ‘’Noorie!” Aku kalih ke arah suara tu. ‘’Lah…kau ke? Watpe kat sini?’’ Orang yang aku angin tadi Ejat rupanya. Hahaha…sorry termarah kau dalam hati tadi weh. Macam ni la aku, pergi mana-mana dalam Shah Alam rasa nak pakai topeng muka lain je. Mana-mana ada budak UiTM yang aku kenal, tak boleh laa aku nak buat jahat sikit macam ni. Huhuhu



Balik dari bayar broadband and etc…aku naik bilik terus online, bukannya nak kemas lambakan barang dulu. Baju pun tak tukar then datang idea nak keluar makan. Nasib baik Fafa & Na free petang tu. Fa jalan kaki dari PuKom, Na dari Anggerik & aku dari Melati, fair and square semua jalan kaki untuk jumpa kat mid point yang dijanjikan then baru sama-sama naik bas rapid keluar makan. Ada orang nak makan western and tak pernah makan kat sek2, agak sadis sedikit di situ. Ktorg pun bawa laa yang sorg tu tadi pergi sek2 cari kedai western food. ‘’Sorry babe, ur western tutup ptg ni.” Otak mula fikir, nak pergi mana ni? SACC? Last-last, jalan pergi makan dekat McD je. Naik makan kat tingkat atas, ‘’Eh…PB dec 09 laa…bdk muzik..ahaha, ye Fira Mentor laa…alaa, ade ku ksh sape pn kau? Org bkn knl kau sgt pun.’’ Getus hati tatkala terpandangkan gadis itu di belakang meja kami. Nice view, langit senja, lampu neon kat jalan dengan alunan muzik (lagu slow, ngantuk aku dengar bila dah kenyang!) tapi Fafa kata, macam orang kaya duduk makan nampak view luar dengan muzik bagai. Berangan je budak ni! Hahahaa…Dah bertahun kot aku dengan Fafa tak jumpa Na, nama je sama-sama kat UiTM tapi kelibat pun susah nak jumpa. Akhirnya terimbau juga kenangan ktorg zaman-zaman kegemilangan kat ATPN dulu. Na as my bed partner (pmpuan ni hnye akn bangun tdo ble kne campak bntal kt muka oleh aku) & Fa is our roomate yang selalu digoda oleh Lis. Perangai tak ubah-ubah ktorg ni, memekak, gler & kuat perasan. Hahaha... Bestnya sekolah masa tu!


Tinta Pena Merah

Catatan Pena Merah 30122010

30 Disember 2010, Khamis (Mendung)

Secra rasminya diumumkan esok bersamaan 31 Disember 2010 adalah cuti umum bersempena dengan kemenangan pasukan Malaysia dalam AFF Suzuki Cup Football Tournament. YES! Ini bermakna aku bakal cuti esok, Sabtu, Ahad dan Isnin (31/12/2010 – 3/1/2011). Malangnya, duit tak masuk akaun lagi. Cuti tanpa duit aku ni nampaknya, hampa jap…nak enjoy pun tak boleh. Pagi ni aku ok sikit sebab baru ada kerja, hujung bulan macam biasa stock take. Aku digandingkan dengan Dayah (staf company), kena kira stock untuk raw material dekat warehouse depan kilang. 208 biji coil dikira dalam masa 3jam lebih saja oleh dua orang perempuan di celahan coil. Ahahh~ hebat tak? Abg2 dalam ni pun cakap, ktorg kira cepat. Laluan celah coil memang sempit, muat-muat orang nak lalu je. Stock take kali ni okay laa…mula banyak cakap dengan Dayah, kalau sebelum ni diam tak banyak cakap dengan partner, hari ni great.

Tengah hari lunch sama-sama dengan Dayah, Wani, Zamran, Fiza, Ecah dan Dayah lagi. Hahaha…Baru terasa kemesraan dengan staf yang lain, selama ni aku rasa agak dingin hubungan dengan dorg. Tak tahu laa kalau lepas ni hambar balik. Mintak2 kekal laa…Yang aku rasa nak tergelak tak boleh blah sangat, si pencinta wanita ni nak kacau number aku, hantar msg tapi tak menjadi sebab tak reti nak menipu. Dia tanya aku tengah buat apa, aku jawab la ‘’tgh kre stock’’. Okay aku bold kan kat situ perkataan stock. Boleh lak dia tanya balik, ‘’stock take tu apa?’’ Sah-sah laa kantoi, aku tau orang dalam company ni juga nak kenakan aku. Tanya Dayah number siapa, hmm…’’Abg Zam”. Terus geli hati rasanya. Ada-ada je orang tua ni. Haha

Petang semalam balik kerja konon malas nak keluar, lepas mandi Ms. D msg ajak keluar makan. Okay, ikut je laa…aku pun duduk kat rumah tak buat pape..bosan kot. Tapi nak makan kat mana? Kedai mamak? Sure penuh orang tengok bola. Memang betul jangkaan ktorg, Hakim sek7 penuh orang sampai ke jalan, kereta parking tepi jalan besar. Last-last pergi PKNS beli sate kajang, bungkus dan makan dengan DB kat Perindu. Ahaha..jadi penceroboh jap perempuan masuk kolej lelaki (Minggu MDS, masuk pergi bilik gerakan je….bukan masuk bilik budak-budak tu pun). DB pula bawa donut dari Big Apple. Akhirnya dapat lepaskan kempunan makan sate. Tengah makan datang pula, Farah, Atul, Haikal, Biela & Johan. Thanx S/U Perindu sebab sudi luangkan masa anda yang memang terlebih tu makan dengan aku dan Ms. D. =)

sumber: Ms. D album...Thanx ya!

Kononnya nak hantar aku balik rumah tapi tukar plan bila Farah ikut sekali, a night walk at i-City! Masuk laa i-City malam tadi, jalan-jalan kat dalam tu dengan orang sesak, bawa kotak Big Apple (donut DB tak makan lagi). Pose sana sini, candid sikt. Lepas tu Ms. D main game kat mini funfair, pancing itik la apa lagi, malangnya satu pun tak mengena. Hahaha! Tapi aku salute mamat yang jaga pancing itik tu, pandai gler berlakon, muka memang meyakinkan orang. Dah nak balik dekat pukul 11 malam baru la ktorg menjamah donut tadi kat tengah-tengah side walk yang ada pokok krismas besar warna putih tu. Kena balik awal sebab aku nak kerja pagi ni, yang Farah pula ada post mortem pukul 11.30, kalau lambat kena marah lak dengan tuan pengarah. Haishh~ tiap-tiap hari ada aktiviti malam. My night life is back guyz! Hahaha

Tinta Pena Merah

Kenangan PMR 2004

24 Disember 2010, Jumaat (Cerah)

Cuaca cerah? Panas jangan disangka panas hingga ke petang, nanti tiba-tiba hujan di tengah hari pula. Cuaca hujung tahun ni bukan boleh dijangka sangat, selalunya hujan pada sebelah petang. Kalau dekat oversea, musim salji laa agaknya nak chrismast ni. Suasana di syarikat agak lengang hari ini, kebanyakan staff sedang sibuk mebuat persiapan di Intekma Resort untuk Annual Dinner pada petang ini. Yang bersisa hanya beberapa orang kuat yang merupakan tulang belakang syarikat. GM sudah siap dengan suit nampaknya, mungkin beliau malas untuk balik ke rumah untuk bertukar pakaian atau mungkin beliau akan menghadiri mesyuarat di luar. Macam-macam telahan dibuat, yang pasti tiada kaitannya beliau dengan aku.

Tanggal 23 Disember 2010 (semalam), keputusan PMR dikeluarkan secara rasminya. Pencapaian terbaik sepanjang 4 tahun sejak kepimpinan kementerian yang baru. So? Yang 6 tahun lepas pencapaian tak cukup baik? Hmm..PMR jerr….tak membawa apa-apa kesan sangat pun pada masa depan, belum cukup untuk menjanjikan kejayaan yang cemerlang dalam hidup. Teringat detik keputusan PMR dikeluarkan pada tahun 2004. Malaysia digemparkan dengan berita tragedi tsunami terlebih dahulu pada 26 Disember. Tsunami juga menenggelamkan berita pencapaian cemerlang kami pada 28 Disember 2004. Tiada liputan tentang pencapaian kami, yang penuh di dada akhbar dan kaca tv adalah ombak yang menghempas pantai dan kesannya yang seperti padang jarak padang terkukur di Pantai Barat Utara Semenanjung, Kepulauan Sumatera & Sri Lanka. Segalanya kecoh tentang tsunami.

Aku pelajar asrama Yayasan Selangor (YS). Walaupun aku bersekolah di SMK Convent Bukit Nanas, KL (Top Girl School in Town…sekarang, one of the Cluster School in country). Sekolah kluster tu apa? Fyi, sekolah kluster adalah sebuah sekolah yang mempunyai rekod pencapaian akademik dan kokurikulum yang cemerlang setiap tahun (Nak tau detail lagi pegi kt Google search ye ^^, ). Dalam negara ni seingat aku ada dalam 30 buah atau lebih senarai sekolah kluster yang diumumkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. Berbalik pada isu keputusan PMR aku (tahun 2004), kami pelajar YS hanya mengambil keputusan kami di pejabat pengurusan asrama. Petang itu, penuh rakan-rakan seperjuangan aku di depan pejabat penguasa menantikan keputusan kami. Dup dap dup dap! Berdebar-debar rasanya masa tu. Mana kan tidak, di sebelah dan sekitar kawasan asrama, mak dan ayah sedang menunggu.

Tiba masanya, pintu pejabat penguasa dibuka, seorang demi seorang nama dipanggil masuk untuk mendapatkan slip keputusan kami. Kaki melangkah lesu ke ruangan pejabat. Penguasa asrama, Pn. Siti Rukiah (kami memanggilnya dengan gelaran Ibu) duduk selesa di kerusinya. Penolong penguasa, Kak Shiela memegang semua slip keputusan kami dan dia jugalah yang melihatnya lalu mengumumkan keputusan kami di depan penguasa satu per satu. ‘’NXXXXX NXXXXXX, 3 CBN…’’ dia berhenti seketika dan memandang tepat ke wajahku. ‘’Awak? Dapat 8A? Macam tak percaya jer…tengok ni Ibu.’’ Ada nada teruja seakan tidak percaya di situ (agak memandang rendah dengan kehebatan aku pun ada jugak sebenarnya), dia menghulurkan slip aku itu kepada Ibu. Ibu mengambil slip keputusan aku dan dia tersenyum lalu mengucapkan tahniah kepadaku dengan salaman. Aku tak mampu berkata panjang, ‘’Terima kasih, Ibu.’’ Ringkas.

Aku pun keluar dari pejabatnya setelah slip berada di dalam tanganku. Aku membuka slip, selagi aku tidak melihat apa yang tertera pada slip keputusan itu dengan mata aku sendiri aku tak akan percaya. ‘’A….! 1 2 3 4 5 6 7 8…semua A!’’ dalam hati aku berkata, serentak air mata bergenang. Rakan-rakan lain sibuk bertanyakan tentang keputusan aku di sepanjang laluan. ‘’Straight A’s.’’ jawabku sambil terkejar-kejar pergi mendapatkan mak yang duduk di bangku tepi pejabat menunggu aku. Lantas aku mengambil tempat di sebalah mak dan aku tunjukkan slip keputusan PMR aku kepada mak. ‘’Alhamdulillah…’’ reaksi mak selepas melihat keputusan aku. Bahu aku dipaut dan dipeluk, pipi kiri aku juga dicium hangat oleh mak. Menitis beberapa butir air mata yang bergenang tadi. Setelah beberapa minit di situ melihat reaksi rakan-rakan yang lain, ada yang menjerit kegembiraan ada juga yang meraung sedih dengan keputusan yang diperoleh. Aku dan mak berjalan keluar ke kereta mendapatkan ayah pula untuk pulang. ‘’8A ayah.’’ Kata mak sesampai kami di kereta dan aku menunjukkan slip kepadanya. Itulah kenangan detik keputusan PMR keluar pada zaman sekolahku.

Apa yang cuba aku sampaikan ialah cemerlang mana pun kita dalam PMR, dalam SPM dan seterusnya belum tentu kita boleh mengekalkan pencapaian cemerlang yang pernah kita perolehi. Ya…aku pernah dianugerahkan pelajar cemerlang PMR di sekolah dan YS tetapi malangnya, aku kecundang dalam SPM aku. Orang sekeliling memberikan harapan yang tinggi pada aku dalam SPM, semua mengharapkan aku mendapat 6A ke atas. Hakikatnya, aku hanya mendapat 3A1, 6B dan 1C dalam SPM 2006 yang lalu (Biologi memang buat aku biol sampai dapat C). Mak dan ayah memang hampa dengan aku waktu itu. Aku juga kecewa dengan diri aku sendiri, lama benar aku asyik menyalahkan diri sendiri kerana lalai. Waktu di matrikulasi dan sekarang degree, Alhamdulillah CGPA aku masih dalam keadaan yang baik. Aku bersyukur walaupun tak secemerlang yang lain tapi aku masih bertahan dan aku masih di sini. Usah berputus asa, terus berusaha dan jangan alpa dengan kecemerlangan yang pernah dikecapi. Berjaya sekali tak bermakna anda akan berjaya selamanya. Begitu juga jika anda gagal, kejayaan tak akan dicapai tanpa kegagalan.

Tinta Pena Merah