CC's Customer

Friday, September 30

Kelly Clarkson - Mr. Know It All


Mr. Know It All
Well ya think you know it all
But ya don't know a thing at all
Ain't it something y'all
When somebody tells you something 'bout you
Think that they know you more than you do
So you take it down another pill to swallow

Mr. Bring Me Down
Well ya like to bring me down, don't you?
But I ain't laying down, baby, I ain't goin' down
Can't nobody tell me how it's gonna be
Nobody's gonna make a fool out of me
Baby, you should know that I lead not follow

[Chorus:]
Oh you think that you know me, know me
That's why I'm leaving you lonely, lonely
'Cause baby you don't know a thing about me
You don't know a thing about me
You ain't got the right to tell me
When and where to go, no right to tell me
Acting like you own me lately
Yeah baby you don't know a thing about me
You don't know a thing about me

Mr. Play Your Games
Only got yourself to blame when you want me back again
But I ain't falling back again
'Cause I'm living my truth without your lies
Let's be clear baby this is goodbye
I ain't coming back tomorrow

[Chorus:]

[Bridge:]
So what you've got the world at your feet
And you know everything about everything
But you don't
You still think I'm coming back but baby you'll see

[Chorus:]

Mr. Know It All
Well ya think you know it all
But ya don't know a thing at all
Yeah baby you don't know a thing about me
You don't know a thing about me 

Sunday, September 25

.::LoVe ScEnE tRaGeDy [Part 9]::.

<<SCENE 13>>

Previously in LoVe ScEnE tRaGeDy [Part 8].......

C untuk cinta? Aku nak cakap C untuk 'complicated' boleh tak? Ehh..blog aku suka hati aku laa nak cakap C tu untuk Cinta ke Complicated ke haape...! Nak juga cakap cinta itu 'complicated'. Yeahh..apa kejadah pula nak cakap cinta itu 'complicated' atau dalam bentuk bahasa Melayu bakunya, cinta itu rumit. Fullstop. Apa yang rumit? Tak tahulah....kadang-kadang manusia tu sendiri yang merumitkan keadaan tu. Kadang-kadang juga, terdapat situasi yang menjadi konklusi kerumitan sampai Avril Lavigne pun buat lagu tajuk 'Complicated'. Okay, right I start talking crap. Let's move on....itu yang korang semua nantikan betul tak, fanz LoVe.S.t aku? Puihhh...bajet macam banyak sangat je kipas susah mati karya LoVe.S.t aku ni. EHh...nama baru laa, okay tu short form tajuk mahakarya dewata LoVe ScEnE tRaGeDy ni, LoVe.S.t!

[i]
Boy: Sorry awak. Saya dah ada orang lain.
Girl: Maksud awak? <buat-buat blurr, tak faham>
Boy: Hati saya dah dimiliki. So saya tak boleh kawan dengan awak dah. <muka confident habis keluarkan statement>
Girl: Huhhh??? <both in silence, watching each other eye to eye with big question mark on Boy's head>
Boy: I got someone else. Saya tengah cuba untuk dapatkan beliau.
Girl: Sampai perlu putuskan persahabatan kita? Macam tu? <garu kepala>
Boy: <tangan seluk poket belakang jeans> I'm so sorry. Saya nak tumpukan perhatian pada dia.
Girl: Semudah tu? Then, apa guna kita kawan selama ni? Sebab ada orang lain, awak tak nak kawan dengang saya dah? Ridiculous laa alasan awak tu.
Boy: Tak boleh. Saya tak boleh terus jadi kawan awak. Tolonglah faham.
Girl: Ishhh...tak fahamlah saya dengan awak ni sebab perempuan lain yang awak dah suka sampai kawan pun awak sanggup buang. Kejam!
Boy: Saya tak ada niat pun nak buang awak. Cuma bagi saya masa, please? 
Girl: <long pause> Okay, fine. Terima kasih sebab sudi fokus jadi kawan saya selama ni.<turn away leaving Boy with tears dropping>
Boy: Erkkkk.......<termangu sendiri macam kaki dipasak pada bumi kuat, melihat Girl pergi jauh>
Boy: (monolog) Awak, saya tak habis cakap lagi......sebenarnya, awak laa orang yang miliki hati saya tu! Sekarang awak dah bawa hati saya pergi bersama dengan awak..macam mana saya nak hidup tanpa awak?
Girl: (monolog) Doesn't he know? That I really love him since I have a crush on him? May be this is the end for me....ahhhh, peritnya! Sakitnya hati...dia tak nampak aku ke???? Sob :'(


[ii]
Boy: You...I nak cakap something dengan you ni.
Girl: Yepp...apa dia Boy? Cakap je laa.....
Boy: Ermm...personally boleh tak? You and me je? This is too public for me...hee~
Girl: Ehh? Sejak bila pula you nak private2 nih? Selama ni elok je you cakap dengan I kat public.
Boy: No..this time is different...may I? <hand sign, beri laluan 'ladies first' to make a move>
Girl: Hmm, okay. Kat sini boleh? So apa dia yang you nak cakap dengan I private sangat ni?
Boy: Arrr.........arr...ermm...aaa....
Girl: Apa dia?
Boy: Arr....macam ni....ermmmm.....<Gulppp! Muka pucat sikit maintain cool lagi> Macam ni, sebenarnya I nak cakap, I......you.....<jari telunjuk bergilir tunjuk diri sendiri dan pada Girl>
Girl: Ahuhhhh....<mengangguk perlahan> you..I...kenapa?
Boy:  Err..you tau kan I selalu sakat you? selalu usik you, sakitkan hati you semua tu.
Girl: Hahaha..iye, I noticed that. Tak apa, I tak ambil hati pun, I tak kisah.
Boy: Really? So you tak ada laa marahkan I ke apa-apa kan?
Girl: Hmmm..tak marah pun. I happy je you usik-usik I, kena sakat semua tu. You make my day what...hee
Boy: (monolog) Ada chance! So...isn't okay, kalau I cakap I suka you? Actually, selama hari ni I usik you bukan apa, sebab I suka tengok you marah. Sehari tak sakat tak usik you, tak lengkap hari I. Same to ypu, you make my day, Girl. I love you?? Okay, sorry for being so straight forward.
Girl: Whoahhhhhh..stop! You cakap apa tadi? You suka I? <sign language again>
Boy: Yupp...<angguk-angguk, geleng-geleng> I ada salah cakap ke?
Girl: Sangat straigt forward. I like it. But sorry? You boleh suka I but you tak boleh love I <making heart shape sign depan Boy> faham?
Boy: Tapi kenapa? Tak faham...tadi you kata, I like it, boleh suka tapi kenapa tak boleh nak love you pula? <kerut dahi>
Girl: <gigit bibir comel dengan muka simpati yang pathetic>
Boy: <Janganlah gigit bibir depan aku pompuan! Tau tak itu laa yang buat aku tertarik tengok kau, comel!>
Girl: You can't love me coz I got this! <tunjuk cincin di jari manis> I'm taken by someone. Kami akan bertunang tak lama lagi.
Boy: You tipu.....you mana ada boyfriend selama I kenal you. You tak pernah cerita pun.
Girl: Is it necessary untuk I ceritakan semuanya kat korang sebagai kawan-kawan I? Sorry, I memang rahsiakan relationship I dengan my boyfriend.
Boy: All right then. I'm sorry. I salah orang nampaknya. Anggap je apa yang terjadi ni tak pernah berlaku. Anggap je I tak pernah cakap dekat you. Ignore it. Sorry again. Good bye.


**PENGAJARAN: Cinta itu rumit. Sampai susah kita nak clarify status cinta kita tu. Tapi apa yang jadi batu penghalang masalahnya? Kita sendiri tak tahu bukan? Dalam situasi pertama tadi, Girl tak dengar habis oun apa Boy nak cakap, kurang kesabaran diri nampaknya Girl tu. Yang Boy pula kalau nak confess pun tak payah laa sampai complicated macam tu, buat pening Girl je. Hasilnya makan diri balik. Tak perlu kreatif sanagat dalam meluahkan perasaan kepada pasangan korang. Boleh tu boleh untuk variety kan, kalau semua trend sama je nak confess kat awek bosan juga kaum-kaum Hawa semua ni dengar. Tapi kreatif berpada laa jangan sampai complicated macam tu, habis putar belit alam ni kau buat wahai jejaka teruna duda semua. Hahaha. Dalam situasi kedua pula, tak tahu laa nak kategorikan macam mana. Cinta tak kesampaian? yeah...mungkin itu yang lebih tepat. Then, apa yang rumitnya? Rumitnya, bila kau cintakan seseorang yang status dirinya kau sendiri tak dapat nak kenal pasti, lepas tu confident je confess kan? kannn...? tapi tak salah pun bagi aku nak confess ni, confess je laa..and being straight forward macam Boy tu kena tengok keadaan juga, ada orang tak kisah, ada orang boleh mati terkejut dengar kau confess tiba-tiba, ada juga yang mau gelak guling-guling dengar kau buat macam tu. Yes, confessing your love also complicated sometimes. Complicated sebab kau kena sedia dengan keputusan kebarangkalian yang 50-50. Nasib laa..untung sabut timbul, untung batu tenggelam. Once rejected jangan nak feeling down to earth tahap masuk perut bumi, walk straight and look up. There is still someone right for you waiting in front, peepz!

Untuk LoVe ScEnE tRaGeDy series yang lain klik SINI


Monday, September 19

Serenity

Stress mode this few weeks
even though it's only my 2nd week of new sem
but a bad start for me
just because of this one major issue.
I don't know how to explain?
I don't know who should I talk to?
Only Allah and my Bunny know me well, how I feel.

I would sit here for hours and hours
beside the river watching and observing the surrounding.

Same thing to do here
It's more peaceful for me to be here alone
to calm and rest myself for few days maybe weeks too!

Really hope to get out from this awkward situation A.S.A.P!
Set my goal now to save some money
I want to fly away from here
searching my own serenity and tranquility place to calm myself.

Thanks for those who alway be my side.
Who understand me well.
Who care for me till now.
Love you all :)

Sunday, September 18

My 17th September

Okay. yesterday I went to KL again.
It's my 2nd trip to KL this week after PECIPTA2011 at KLCC.
This one was special invitation from Cik R.
Ok..shut up! I know I've change in form of shape..
getting chubby again.
So what? I don't care of my weight...HAHAHA! :P

Early bird arrived at 12 noon.
Venue Cik R house with Fatimah

With Tuan Rumah.Thanx for inviting us :)
Sedap your mom masak! mcm mkn kt kedai hehe

In LRT from Wangsa Maju to KL Sentral
Start to pack during evening.
When future engineer in the train, we do observe everything!
You know what engineer mean right? :P

While waiting for my 1st bf, Ayah to fetch me.
I saw this two very young girl, still in school I think.
Style habess dowhh...bajet hot bajet sexy!
Badan straight je pun bukan glass curve nak show off!
Budak-budak zaman sekarang, JANGAN TIRU AKSI NI.
Mauu juling mata opah atok kat kampung tengok..Muahaha

WAITING MOMENTO @ KTM Shah Alam
Kasut burruk yang uzur tunggu masa dibuang.
Ohh myyyy......

Friday, September 16

1st week in Final Year

12 Sept, Monday
Cousin aku ta reti nak senyum mcm mne dh
ble tgk bday cake dpn mata
1st day class in new semester as final year student, my 1st special topic class - HVAC Systems. Classmate again with Tajul Afiq, Hanafi, Fuad, Hafiz etc (clzmate sem1) after 3semester we've been seperated. tetbe teringat kenangan masa freshie dulu, aku dengan Timah tak suka sangat kot few budak dalam geng ni. Yelaa..tak kenal maka tak kenal kann? Dah kenal, okayy je dorang semua. Flash back those time, rasa cepat je masa berlalu, tak sangaka dah final year. Keterujaan dalam keterpaksaan hadapi dengan FYP. Unfortunately 1st class in 1st day was cancelled. Lecturer semua meeting. Padahal namapka dah timbalan dekan kat dalam bilik seminar depan kelas, dalam tu ada ramai lecturer. So datang fak petang-petang for free je r tak belajar.

That night, pergi rumah nenek kejap celebrate birthday cousin aku, si budak kecik tu. Exactly sesampai kat rumah, mak baru buat last touch dia on top of her homemade birthday cake. Yupp, my mom love baking tapi tak sehebat baker's king cerita korea tu. Harap rupa kek tu je r cantik tapi rasa tak sesedap Secret Recipe laa..jauh sangat rasa tu. Huhuhu.

13 Sept, Tuesday
MY class was most packed on Tuesday! From 8.30am till 6.00pm. Free pukul 10.30am-12.20pm only. Supposed that morning aku ada kelas ENT (Techoprenuership - subjek part8 yang aku tarik awal), aku tak masuk pun sebab sibuk ke hulu ke hilir dari Melati-Mawar-Melati berjam-jam nak settle kan rayuan kolej. Tapi hampeh macam-macam rumours ada that day. Hari yang paling memenatkan and it's worthless! Siyes! Aku penat dan sangat serabut, hampir stress dalam keadaan ni. Luckily, lecturer IM (Industrial Management) tak masuk last class tu so dapat balik awal sikit, no need laa nak tunggu pukul 6 tu. The best part is kelas special topic - Fire Precaution aku dengan Prof. Ow, dah dapat 1st assignment. Terbaik! 3weeks duration of assignment cover 6hour lab yang sepatutnya on Friday. Yahooo! Gler best assignment Prof. Ow ni, macam CSI agency dah rasanya kena jadi penyiasat. Aku sukaaaa!

Tapi bila aku menjejakkan kaki dalam kereta je mata aku mula rasa berpinar ditambah silau matahari petang, pening juga laa..aku terus senyap je tak banyak cakap pun sepanjang jalan balik rumah dengan ayah. Kat rumah pun aku senyap, balik terus mandi, rehat-rehat, makan tidur. Tak ada mood dah penat sangat rasa, may be effect dari mood swing aku yang stress pasal kolej juga.

14 Sept, Wednesday
PECIPTA2011 at KLCC - Big programmed organized by UiTM itself, collabrated with others IPTA too. Seawal 8.00am kitorang bergerak ke KL from Mawar. Okayy..abang bas ni emo pula bila kitorang tak ada PIC and tak tau pun jumlah yang akan naik bas ni. Honestly aku pun agak bengang juga dengan pihak yang menguruskan flow benda ni yang terima arahan dari pihak fakulti. Early registration yang tak ada effect dengan attendance kitorang dalam bas tu. Cakap ramai budak FKM nak pergi tapi dorang semua pergi dengan transport sendiri. Dah macam aku pula PIC sebab orang yang tau detail benda ni boleh pula forward no.bas dengan contact number driver bas tu lepas aku dah call dia pagi-pagi tu. Mana aku tak call, abang bas dah hangat! Why laa dah ketuk baru nak bagi information macam tu? 

Turun bas konon nak tanya abang tu balik pukul berapa and tunggu dekat mana memandangkan tak ada PIC yang serba tahu ni. "Korang balik laa jalan kaki...! Lecturer korang pun dah buat taik dgn aku.." Wahhh..gler kerek abang ni. Salah kitorang ke kalau lecturer naik bas dengan kitorang pun lambat. Aku rasa ada masalah information laa dalam kes ni. Orait..forget it! Dah sampai KLCC dah pun. Program dekat hall 4&5. Actually Cik R dah pernah ajak aku jadi urusetia program ni tapi tarikh dah buka sem aku tak boleh laa nak accept job ni. Serious, aku memang nak join benda-benda program macam ni. Rindu kot dengan program. Awal lagi pameran pun belum start, take a walk dulu dekat taman then kaki kitorang termasuk pula kat dalam Suria KLCC. Mula-mula niat nak jalan-jalan je sementara tunggu pukul 10am, alih-alih we enjoyed breakfast special pula dekat Mc'D dulu, Terus ada yang Subway, tersasar terus bila sampai dekat TGV.
Syura & Aainaa : Subway mode
Sopie Sarman & Arif Najmi: Breakfast special sharinggg
*Girls mkn byk & Guys mkn sikit*
Long discussion depan tu discuss nak tengok movie apa. Movie petang memang tak sempat, kitorang pun tak nak stuck dalam traffic jammed kat KL ni. Two movie, two group devided. Contagion vs Hantu Bonceng. Aainaa, Opie, Arif & Syura tengok Hantu Bonceng. But aku ni dah laa tak minat tengok movie cerita melayu, rasa rugi tiket je tengok sound effect tak best picture quality kurang. So aku join dengan Seha, Abg Long and his friend, Luthfi and Yan tengok Contagion. Before movie start lawak je ada sorang member aku ni sedap je kaki dia masuk toilet opposite sex. Nasib baik aku tegur, kalau tak malu je kantoi. Sejuk beku terkaku kitorang dalam movie tu sejuk sangat aircond! Sesejuk cerita Contagion tu juga... Bhahahhaa..aku suka tengok ending dia, part kelawar makan pisang, babi makan sisa kelawar. Moral of the story jangan makan babi, jangan sentuh muka sebab dalam 1saat manusia akan menyentuh muka sendir 3-5 kali. Jude Law keluar sikit-sikit je....

After 2hours movie baru kitorang back on track to PECIPTA. All IPTA and several IPTS involve in the exhibition, also from schools like Sri Aman, Seri Bintang Utara, Alam Shah, Teknik KL, Tuanku Munawir etc. Budak sekolah pun dah pandai buat projek macam budak universiti. Hebat! Tak sangka projek yang bakal aku join for further imrpovement dengan Dr.Low pun ada sekali. Projek berkaitan dengan Mechanical tak sebanyak projek biomed and appiled science. Banyak juga informasi dapat, pengalaman. Presenter tak ada, kitorang buat discussion sendiri pasal projek orang tu. Bantai gelak je aku rasa presenter kat booth UTeM tengok kitorang membebel pasal sistem parking yang ala-ala kat Sunway Pyramid tu. Tak sempat nak discuss setiap pelusuk projek universiti lain, Member dah call suruh naik bas balik, abang emo dah sampai. Baik laa..

15 Sept, Thursday
Paling awal sampai fak hari ni, 7.55am padahal kelas aku 8.30am. Selalunya waktu macam ni kat kolej dulu aku baru nak pergi mandi. Cool right boleh bangun lambat. 8.20am pergi kelas pun sempat je sampai. Kolej depan fakulti je. Still kelas IM pagi ni lecturer tak masuk, melangok laa bergelak ketawa dekat wakaf/open air dekat level 3 blok 3 engine tu. Pukul 11 as been promised, short meeting dengan Dr.Low, future supervisor for my FYP. InsyaAllah. Ehh..bukan dah comfirmkan ke tadi? Ohh...tajuk projek yang belum comfirm next week kena meeting dengan otai-otai master pula pasal projek. Kelas design II tengah hari dapat lecturer tua yang sempoi, tua bukan sebarang tua, tua berisi ni banyak celoteh, Dr. Dahalan. "Rugby is played by gentlemen that play rough but football are played by gentlemen that play rowdyOkay, lecturer best tapi orang dalam kelas pula tak best sangat. majoriti budak lepasan diploma even 1batch tapi tak tahu kenapa aku tak boleh nak in snagt dengan dorang. Ke dorang yang tak suka nak into budak lepasan matrik/asasi macam kitorang? Sabar je laa..siap sekelas lagi sekali dengan mamat-mamat Gay kaki meraba member duduk depan aku dengan Timah. Exactly depan! macam masa kelas control hari tu. Aku pandang Timah, Timah pandang aku. Adouhhhhh~~

Abg ni mmg bajet artis ck8 mentang-mentang blk Korea. hahahaha
Dua jam berikutnya sesi bergelak ketawa menggila dengan Yan, Luthfi dan Mila. Naili dengan Wandi senyap sikit tak sekecoh kami. Tengah hari bukan ada orang pun melepak kat port rasmi kitorang. Ehh..silap..tu Luthfi's teritory, orang baru balik Korea practical Oppps! Sorry Luth, kalau kau baca ni. Next week last aku bahan kau pasla Korea okayy..pastu tak dah..hehhehehe. Yeye laa aku dengan Yan golek-golek dekat surau lepas Zohor, meregang otot nak tunngu kelas pukul 4. Alih-alih aku masuk kelas HVAC petang tadi, cancel lagi. This time dapat info, nest week baru start kelas HVAC. Lecturer ni pun kenapa tak bagitahu awal-awal? Tampal laa notis ke apa-apa depan pintu, tak ada laa kami budak baik semua ni tunggu.

Itu laa dia ceritanya sepanjang minggu pertama final year aku ni. Minggu serabut aku! Kolej oh kolej...please please please, harap-harap aku buat rayuan lagi sekali ni nanti dapat laa. Tolong laa aku tak kaya laa nak sewa luar, Kalau kaya tak ada laa aku nak merayu-rayu nak sangat duk kolej ni tauuu...!

Tuesday, September 13

For You From Me

For You
I used to be like you.
I used to be loving you.
I used to be waiting for you.
I used to be happy for you.
I used to be care for you.
I used to be hoping on you.
I used to be count on you.
I used to be dream of you.
I used to be have a crush on you.
I used to be to smile when I hear from you.

Now, may be I was wrong to have all this on you.
Coz you never have the same thing on me. 
So why I should keep it for you?
I set you free now.
If you come back for me in future,
then we were mean to be for each other.

From Me.

Sunday, September 11

Summer Break [MaLaiSeeYa Version]

Haishh..haishhh..kacau daun laa..serious i can't do anything when someone arounds me. Aku bru nak amek mood update blog cikai nih...mak plak masuk terjah bilik. Choyyy~~ abes laa rahsia kerajaan nanti..tak tau ke aku ni perisik profesional negara? Hohoho *in ur dream!*

Sekolah dulu suka tengok cartoon ni..every Sunday on TV3.
Agak-agak watak mana satu sesuai dengan aku? hahaha
Finally, summer break versi Malaysia has to come to an end. Lepas 4 bulan bercuti sakan..ehh, aku cuti 3 bulan je. Esok semester baru pun bermula. I can smell new book, new pen, new raya clothes and shoes too! Hahaha..new spirit also! Hmm..hmm..4 bulan cuti lama tuh, kalau orang pregnant pun perut dah besar tu, yang dah bersalain pun ada. Apatah lagi kitorang yang practical tak masuk kelas 10 bulan. Lecturer ada anak baru pun tak perasan tauuu..hahaha

For the first time kan, KPT tetapkan summer break macam ni. Macam laa Malaysia ni ada musim panas, hari-hari pun panas je kot Tropicana Malaysia Khatulistiwa ni. Apsal tak cuti je the whole year summer break? Ahaha...ingat lgi mula-mula dulu dapat tau macam bengang gak. Apsal lama sangat cuti sem ni? Gler bosan kot cuti lama-lama, untuk orang yang bermalas-malasan may be syokk laa cuti lama-lama. Tapi untuk aku no wayyy laa..tepu otak aku je cuti lama-lama ni take time kot nak warm up balik system nak run balik as usual. Final year ni lagi laa kena kerah otak untuk idea-idea baru projek nanti.

Lepas practical on April, bercuti sebulan dekat rumah. Take time to rest, waktu kecederaan to recover mood kerja and belajar. On month of May aku buat intersesi (short course/short sem) sebulan gak laa sampai Jun. Sebulan je menghilangkan diri dari Shah Alam then i came back for class for 1 month. Alhamdulillah terisi juga ruang cuti aku belajar balik kejap. At least tak ada laa tepu sangat otak aku kann..kannn? Tepu dengan engineering and calculus equation laa kot...mati laa saya kalau lecturer tanya teori etc mesti kena tmebak kalau tak dapa jawab. "Awak ni dah final year pun tak boleh jawab soalan fundamental macam ni? Dah blaja lum sbjek ni dulu? ishh3" *shoot*

"You better prepare to answer my question or I shoot you!"
Jangan lecturer aku gler macam ni dah laa...
Habis exam intersesi, 1 paper je pun..helowww~ 1 paper pun killer subjek gak untuk final year student okayy..4 crdt hour lagi kalau tak lulus memang drop teruk laa pointer hujung sem. JeEzz..I passed that paper with not so flying colours yang plus plus with star laa..but okay laa untuk first timer yang amek sbjek tu. Then sambung balik cuti 2 bulan. Menetap tetap sebagai penghuni tetap rumah pagi petang siang malam. Nak keje part time, memang susah laa pelusuk rumah aku yang ala-ala country side ni untuk dapat public transport. Nak buat macam mano lesen pun non-adowww...nak buat lessn blaja drive pun duit non-adowww layiee..keno kumpol laa dah kejo nanti..ehh, apsal cakap mcm nogoghii lak ni? bukan nihongo yerpp  :P

Still remember fresh in mind macam mana cuaknya aku bila ayah balik dari klinik gtau aku, mak masuk ward! What derhhh...? Actually tak ada laa cuak mana.....aku macam dah boleh agak dah benda tu...hujung bulan 6 yang lepas, mak aku ni gatal nak pergi sangat klinik kerajaan kat tempat aku nak check darah tinggi kononnya nak dapatkan ubat free laa. Nak wat camne...ubat makin mahal sekarang, ubat mak aku bukan sejenis je..berjenis-jenis dalam bekas ubat dia. Budak-budak tengok mesti ingat gula-gula. Hahaha. Dengar sangat macik aku cakap, klinik tu okay, pesakit macam mak aku yang dah biasa makan ubat mesti doktor faham tak akan hantar wad kecemasan punya.

Macik dgn pak long aku pernah masuk wad kecemasan gara-gara darah tinggi angkara penyakit keturunan..Nee Nooo Nee Nooo ambulans hantar kauuu...So bila ayah aku balik tanpa mak, i already aspected, "mak masuk wad?" sedikit risau dalam hati tapi muka nak cool je. Kalot juga laa aku yang tengah kemas almari kat bilik, kemas baju mak aku lak nak bawa pergi hospital. Doktor kat klinik kerajaan tu memang kecoh...darah tinggi mak aku naik sikit pun sibuk nak hantar hospital bagai. Sampai hospital bukan buat apa pun..bagi ubat suruh baring je nak pantau kadar tekanan darah tu. Lastly mak aku kena balik juga tak jadi masuk wad pun. Huhuhu..haru juga bila ingat balik.

Bulan puasa tahun ni pun okay best dapat buka puasa free kat rumah je disamping kelurga bukan lagi dendang perantau kat kampus. Yang tak meriahnya tak ada kawan-kawan sekali buka puasa dengan makanan yang best-best kat tasik or padang rumput hijau kitorang. Dalam tempoh cuti ni juga dah few times mak aku buat chicken chop sendiri lepas aku find out satu produk sos untuk chicken chop. Naik muak juga laa makan bila mak aku dah gian asyik nak buat chicken chop. Hohoho..yang peliknya part sos je mesti aku yang kena settlekan padahal tambah air panas je didihkan atas api. Burppp~ oOopss! sorry bau ayam lak..hikhik :P

Raya raya Raya! cheitt dah lepas raya baru merasa kuih raya homemade..day before raya aku sorang-sorang jadi buruh kasar berishkan rumah and berkemas-kemasan. Tak ada langsung kerja macam pompuan kan duk dapur buat kuih..huhu..so not me nak melekat kat dapur tu kalau bukan mak bising suruh tolong. Heyy..at least i help okayy. Nak handle sendiri memang tak laa..mak selalu tak bagi tolong, biasa laa orang tua rimas ada assistant yang lembap macam saya ni =.=' kurang cekap. Haii...near 10years merantau je jarang kat rumah macam mana nak tau terms dapur yang mak aku guna, pastu aku juga yang kena bebel balik. Haishh..tahan je r telinga ni. kadang-kadang tu terlepas gak kata-kata tak puas hati. Sorry aku memang cepat panas, also cepat sejuk. No worries kalau aku termarah sesiapa yang berkenaan tu. Marah aku marah bersebab. Tegas aku tegas bersebab. Tolong bezakan tegas dengan garang ye adik-adik, abang-abang, kakak-kakak semua :)

Now is about time for new semester. Will begin officially tomorrow (12 Sept 2011), everyone....! good luck yawww...all the best..set ur goal n bare in mind. Jangan lupa diri lak bila duit PTPTN/JPA dah masuk ni nanti joli katak sana sini. Jangan ingat elaun PaMa can settle everything down okayy? Ingatlah penat PaMa kita cari duit tau..senang-senang je kita nak joli duit dorang. Suruh belajar laa bukan lagho terOVER. Yess..sometimes kita kena spend time untuk diri sendiri for leisure tapi bukan laa everyday every week. NI kolej pun aku tak dapat lagi, first week new semester ni serabut laa aku. Kena ulang alik dari rumah je nasib baik permenant driver (my daddy ada je kat rumah). Harap-harap waiting list rayuan aku tu diterima. Ada laa bilik kosong untuk aku..Aminnn~ (kalau korang 'amin'kan lagi banyak pahal korang dapat sbb doakan sama-sama untuk aku..tqvm! Hee~)


Sudah, mak aku excited pula nak buatkan birthday cake untuk cousin aku si Pinky Freak tu...tadi dah belikan candy bentuk love kot. Ni nak buatkan kek pula? Malam esok nak buat birthday party dia yang ke-3. 3tahun je....huhhh~ *bau hangus kejelesan diri melanda* Birthday aku hari tu tak ada pun nak excited macam ni :( Siap lupa lagi birthday aku bila, she thought 1day after actual date. Makkk! sendiri beranak pun lupa ke? Yelaa beranak sekali je kan anak satu je mana nak ingat sangat, ditambah lak hormon-hormon menopause yang ada. Haishh...even 1day after my birthday baru mak buat cupcake celebrate birthday aku as her apologized. Sedikit sebanyak terasa tersentap touching laa juga aku kejap. First time ni lupa. Sob3 T.T Betul laa orang cakap, orang yang nampak cekal dan tabah, happy kat luar ni, dalam hati dalam diri dia sebenarnya sebaliknya. Hanya Tuhan dan tuan badan je kanal diri dia. Hurmm..hurmmm..

Esok aku ada satu kelas je petang pula tu from 4pm - 6pm, HVAC Systems. Jom blaja pasal air conditioning. Weee~ cool to be cold. Ahahaha. Lenjan laa my daddy, pagi hantar mak check darah tinggi, petang sikit escort aku pergi class, malam nak pergi rumah nenek pula? Tu pun kalau dia baik hati laa mood ada baik nak drive malam tu. If not say bubye je aku membuta untuk next class on the next day. Ffiuuhhhh! My class are going to start! Let's get it started! Yeahhh~


Friday, September 9

Thursday, September 8

What a 'Great' Day

Kemalangan melanda diri....! 
Apakah? Apakah? APAKAH???!!!

Bad news...!

Negara dilanda jerebu lagi lepas berita gegaran 6 skala richter kat Sumatera yang menjadi punca.
Ehh..ni bukan pasal jerebu atau gempa masalah dunia. Ini masalah aku sendiri.

What a 'Great' Day...!

Version 1.0 | Bad news: rayuan kolej aku tak diterima. Gara-gara kelewatan mengahantar borang rayuan kolej kat UKK last few months. Kes bukan disengajakan sebab kitorang tak tahu deadline borang tu bila. Yang jadi masalahnya, kalau kitorang dah hantar borang lewat tu tak payah laa terima borang kami. Kenapa nak bagi harapan dengan menerima borang berkenaan? Cakap je laa, "Dik...ni dah lewat ni hantar borang, kami tak terima dah." Kan mudah??? Sekarang ni aku nak merempat dekat mana? Ce cter...? Final year dah kot..membazir je kalau nak sewa dekat luar tu dah laa sewa mahal, rumah flat je pun, rumah kedai je pun tapi sewa macam harga double storey house kat kawasan mewah. Pfftttt~ tengok laa Ahad ni nak pergi settle kan kolej..last kopek merayu nih..harap-harap dapat laa..korang doakan aku ehh? Sayang korang ketat-keta. :)

Version 2.0 |  Dah plan pun dengan ex-roomate nak pergi buat rayuan lagi Ahad ni, surely kena bawak slip gaji/surat akuan pendapatan dengan slip result sebagai bukti untuk melayakkan kitorang duduk kolej. Unfortunately, aku tak ada sebarang copy benda-benda alah tu semua. Printer ada terconggok tapi laptop aku kan baru format few months ago. CD drivers aku untuk printer hilang pula tak tahu aku campak mana. Malas nak korek harta karun semua. So, I just download from website. Thanks to Allah, dapat install balik. Dengan muka happy-nya aku tekan 'Ctrl P' dengan sabarnya tunggu printer tu bergerak lakukan kerjanya. *Printer vibration* Masuk A4 putih, keluar pun A4 putih? What the *%$@?! Mana alphabet color hitam semua? Aku bukan nak color putih ni...what a plain paper i get..Derhhhh~~ printer aku ni memang dah kehabisan ink.Setitik sisa ink pun dah tak berkesan nak buat printng work. Terpaksa laa beli ink lepas duit PTPTN masuk nanti. Lepas ni nak guna juga printer untuk report and assignment etc.


Did you see what I see?
Or did you see the way I see?

As I said, final year project = final year pening.
Here it is..there it is..ini laa dia...ini laa..tak ada lain dah..kepeningan as final year student dah mula dah.
Buka sem pun belum lagi tapi dah diduga macam ni. Kena fikir nak merempat mana, nak fikir pasal ink printer sebab nanti akan berlambak report and assignment kena buat. Belum lagi research etc untuk final year project. Slowly I have to adapt this. Kalau sekolah rendah aku boleh harungi dengan chinese tradition adn environment, lepas tu adapt balik dengan malay and hectic city culture sekolah dekat KL, adapt dengan budaya dan kehidupan orang utara, why not now? Cabaran yang cuma setahun aku kena tempuh? Stahun je Noorie...chill..you can do it. Keep the trust and faith in you. Face it with smile. Ni baru ujian kecil. Small matter laa...huhuhu

Wednesday, September 7

Movie Sneak Peak coming soon....

What's Your Number?
Best for girl friends movie day out!
Released on movie this 13 October 2011

Craving for english epic, adventure and action movie?
Here it is...
The Three Musketeers 2011
Released on this coming 6 October 2011
cast by Logan Lerman from (Percy Jackson & The Lighthing Thief)
and Orlando Bloom (POTC1,2 & 3)

To all Edward & Jacob fans out there! Also for Bella's fans
The Twilight Saga will be continue this November!
Grab your ticket earlier okayy on 24 Nov 2011.
Twilight Saga: Breaking Dawn Part 1

Watched Shrek series on movie before???
Addicted to the adorable, cute and bad kitty name Puss?
Puss in Boots 
are coming to nearest cinema this 24 November 2011

Not enough with the 1st investigation from Sherlock Holmes
Love the triller adventure and action pack by Robert Downey Jr and Jude Law.
Must watch coming soon December 2011
Sherlock Holmes 2: A Game of Shadows

Can't move your eyes from watching Tom Cruise
Mission Impossible big fans.
Miss him???
This December 2011 to meet you all
M:I4 - Ghost Protocol

Coming soon this year:
Spiderman 4

Coming soon also this 2012:
Terminator 5
Transformer 4: Rise of Galvatron
Die Hard 5
The Dark Knight Rises
Men In Black 3
Ghost Rider 2

Tuesday, September 6

Raya - pengakhiran cuti sem

Hari ni dah 8 Syawal. Same day same month same year, semua umat Islam menyambut lebaran. Excitement tunggu pengumuman raya kat TV mungkin dah tak semeriah dulu sebab atok yang tukang umum tu dah tukar orang lain. Yelaa..kita ni dari belum lahir memang atok tu je yang ditunggu-tunggu setiap kali nak puasa and nak raya. Malam raya, family aku balik rumah nenek kejap. Saja nak mengimarahkan malam raya kat sana dengan nenek dan saudara mara lain. Sebelum tu jenuh aku menipu customer mak aku suh datang amek baju raya dorang tempah. Few days before bagai nak rak akak tu mesej tanya baju dah siap ke belum, berapa harga..Samapi last day of puasa tak juga datang. Last kopek, mak aku dah rimas dengan calling and messages yang tak reti nak stop, suruh aku reply mesej cakap, kitorang 1family dah nak tutup 'kedai' nak balik kampung Perak lepas buka puasa. Hahh...tau cuak tak beraya dengan baju baru. Exactly about 15minutes lepas buka puasa, akak tu dah parking baik punya depan rumah aku datang. Hishh, kalau tak memang malam-malam laa tuh datang amek baju raya.


Pagi raya aku pula menggelabah tak gosok baju raya lagi. Memang jadi tugas khas aku untuk gosok semua baju raya orang dalam rumah ni, hehehe..3 pasang je pun untuk 3 orang. Family aku, kitorang 3 beranak ni sempoi je..tak ada nak boria raya nak sedondon bagai pinang dibelah sepuluh ke apa. Caca merba je color semua..suka hati nak pakai color apa. Tragic, lepas 3 tahun beli kain baru raya tahun ni mak aku dapat pakai baju raya baru. Tu laa sibuk sangat nak siapkan tempahan baju orang. Kebetulan, family aku adalah family pertama yang sampai beraya dekat rumah nenek. Raya pertama aku tak buat apa-apa sangat, just lepak dekat rumah nenek dengan semua pak cik, mak cik dan sepupu-sepupu aku. Malam raya pertama tu pun duduk rumah je rehat, nak berjalan pun tak larat..ehh2, bukan aku..but my mom laa penat dari puasa menjahit tak berhenti sampai hujung puasa. 

Hari raya ke-2, mak dah pakat dengan mak cik aku nak ikut konvoi raya sama-sama. Memandangkan anak dara dia yang cuma one and only ni baloq gilaa nak bangkit pagi..duk sedap megholoh di hari raya. Aku pun terbangun lewat hari tu, baru terhegeh-hegeh nak gosok baju raya yang ke-2. Mak cik aku dah memekak call cakap dorang dah nak gerak pergi rumah mak cik aku yang lain. Ayah hantar aku dengan mak ke rumah nenek lagi, pak long & mak long aku baru sampai nampaknya dari Tanjung Karang dengan anak-anak dia. Memandangkan mak cik-mak cik aku yang dah gerak tu syokkk sangat beraya sakan banyak rumah. Family aku pun gerak dulu ke rumah nenek saudara aku kat dalam kampung tu juga. Satu rumah tu je pergi pun coz nenek dengan atok saudara yang lain dah meninggal, tinggal seorang tu je sebab tu mak aku beriya nak beraya dengan mak cik dia.

Petang raya ke-2 tu, kitorang round rumah-rumah keliling rumah nenek. Ada 4 rumah semuanya tapi yang berpenghuni tetap ada 3 je. Rumah first tu, Nenek Ru, dia jamu laksa dengan tauhu sumbat, tapi aku tetap tertarik dengan balang kuih raya dia yang terisi dengan bahulu gulung jem strawberry. Nenek Ru ni memang business kuih bahulu gak dulu lepas nenek aku retired buat kuih bahulu berasap-asap. Teringat masa aku sekolah rendah, pergi beraya rumah nenek ni dengan sepupu aku dapat duit raya 50sen je...(dalam hati, gler kedekot nenek nih). Next rumah dapan nenek Ru pula, nenek Ham, nenek ni pun baik juga lagi peramah, anak-anak dia pun sama. Semua nenek-nenek kat sini dah kenal aku dari kecik dari mak aku kecik juga. Bila mak-mak dah berkumpul dengan nenek-nenek, mula laa keluar cerita zaman tok kaduk dorang. Aku yang anak dara dengar je laa macam faham pula sejarah dorang. Sepupu lain kecik-kecik berhingus lagi. Rumah ketiga, nenek Tom, glamor-nya nama? biasa laa orang dulu-dulu, semua panggil nama singkatan je....Masa dah siap salam nak balik dari rumah nenek Tom tu, dia hulur pula gulungan not biru kat tangan aku. "Nah buat beli jajan...." nenek tu cakap. Sementa laa macik-macik aku gelak, "Bik...untuk aku tak ada ke? Aku pun belum kawen juga bik....." kata macik aku yang janda. "Eee...malunya dah anak dara pun dapat duit raya lagi...?" tambah seorang lagi macik aku. "Alaa...tak apa laa...belajar lagi kok..urung kawen meneh..." jawab nenek dalam bahasa jawa (maksudnya, tak apa laa..belum kawen lagi).

with the pinky freak, cousin Adah
Yeahh..dengan tak mandi lagi dari rumah nenek raya ke-2 tu, family aku pergi rumah moyang saudara pula kat pekan Sungai Buloh Jeram. Kalau rujuk balik salasilah keluarga, moyang aku ni adik beradik dengan arwah atok mak aku. Aku pun tak tahu nak panggil apa, nak panggil moyang macam janggal je bunyinya, dalam bahasa jawa, khaki' bermaksud atok. Disebabkan aku dah terpengaruh dengan panggilan yang mak ayah aku panggil, aku pun panggil moyang aku tu, Atok khaki' (berapa banyak atok daa.....). Atok khaki' ni ada 3org anak je semua lelaki. Kira merangkap pangkat atok sebenar untuk aku laa tapi umur dorang ni muda-muda lagi. Sebab atok no.2 umur 30 tahun yang bongsu umur dalam lingkungan 27-29 tahun, muka semua nak garang konon tapi baik je dorang. Kalau aku datang mesti dorang bising beramah mesra dengan aku, soal aku macam-macam, kasi nasihat segala bagai. Nama je rumah dalam satu daerah tapi setahun sekali baru kitorang dapat jumpa macam ni. Atok muda aku yang 2org ni kalau jumpa aku, mesti dorang gaduh, masing2 nak suruh aku kerja dekat company dorang kerja sekarang. Private company versus government. Lawak laa atok aku 2org ni, tau laa darah muda lagi..bujang pula tu. Hahahaha ^_^

Well, 2 hari pertama Syawal je aku betul-betul beraya, selebihnya menepek kat rumah je. Ada laa juga budak-budak sesat datang beraya nak duit raya kan. Hidang kuih raya bukan reti nak makan sangat pun. But unexpected thing happen! Last Friday, Syawal ke-4, member asrama aku datang beraya, I mean yang memang duduk area Kuala Selangor, Sekinchan dan sekutu dengannya. 3 orang datang, Zuraidah, Mimi & Atikah Khalid. Budak-budak ni memang lama gler tak jumpa, senang cerita lepas sekolah dulu memang tak jumpa langsung laa, yang Mimi pun even sama-sama kat UiTM pun tak pernah terserempak. Untung laa korang datang, mak aku baru buat kuih tart masa tu,, nasib baik juga ada kek merdeka raya mak aku dah buat. Kalau bagitahu awal, may be ada chance makan sedap lagi. It's okay, next raya kita plan betul-betul okay beraya belah Pantai Barat Utara Selangor. Nak raya 1 Selangor memang belum mampu lagi laa. Perempuan ni susah sikit nak konvoi jalan jauh-jauh hari raya.

This is it kawan-kawan aku kt asrama dulu.
Baiduri (ade hal xdpt join raya umh aku) -Zuraidah-Atikah-Mimi
(Sorry Zue, aku amek gmbr ni memandangkan korang pun tak sempat nak bergambar kat rumah aku hari tu)
Dah nama pun raya, mesti laa ada duit raya betul tak? As you read before paragraph..ahh, ayat dah meraban. Alhamdulillah, rezeki tahun ni lebih sikit kalau nak compare dengan tahun lepas yang duit raya aku langsung tak masyuk. Tahun ni better laa sikit walaupun tak sampai 50. Jadi laa daripada tak ada langsung. Huhuhu..Tahun depan tak tahu laa ada ke tak sebab next year insyaAllah dah nak grad. Bila dah raya macam ni, ini laa Syawal terakhir aku as student, cepatnya masa berlalu kan? Dah 8 hari raya ni, hati pun mula bergelodak risau, cuak, tepu minggu depan nak buka semester baru dah, sesi 1-2011/2012. Hurmmm...dekat 10 bulan kot tak dengar lecturer ajar, tak masuk lab, tak buat assignment, tak buat itu ini. Arhhh...mummy! Help me....!

Sunday, September 4

Bleistift Liebhaber - Bab 1


LONGGOKAN BAJU BERSEPAH-SEPAH di atas lantai, tersidai di kerusi dan  kaki katil. Laptop terpasang tidak ditutup, meja juga bersepah dengan kertas-kertas A4 bersama beberapa batang pensil dan pen pelbagai saiz berselerakan. Matahari sudah terbit, sudah tegak lebih kurang 60° dari ufuk timur. Walaubagaimanapun, panahan cahaya terik sang mentari tidak dapat menembusi sepasang kelopak mata milik Joey. Apakan tidak, tingkap biliknya cuma satu, berlangsirkan warna hitam dan merah pula. Sukar sekali untuk cahaya memasuki bilik anak muda ini.

Telefon bimbit Iphone4 Joey di sebelah bantalnya berdering kuat lagu Good Life dari kumpulan One Republic. Joey yang masih berselubung di bawah selimut terpisat-pisat bangun meraba tilamnya sambil mata masih terpejam untuk mendapatkan Iphone4 miliknya. Iphone4 dapat dicapai, tanpa melihat siapa yang memanggil, dia terus menjawab panggilan tersebut.

                “Hello........” suara Joey yang agak garau bermalas-malasan baru bangun tidur.

                “Hey Joey! Aku ni, Payad. Lu baru bangun tidur eh bro? Gua dah agak dah, lu tak sampai port lagi mesti sebab tak bangun lagi. Joey! Lu dengar tak gua cakap ni? Cepat bangun datang port, geng dah lama tunggu lu ni.” Payad, rakan karib Joey bersuara di hujung talian. Joey masih mamai dalam sisa tahi matanya tiba-tiba tersedar bila Payad menjerit memanggil namanya.

                “Huhhh? Ahh..apa dia Payad? Ohh, port? Oh, shit dah pukul 10! Gua lupa laa weh..Sumpah gua tidur mati penat giler semalam. Okay, okay..1 jam lagi gua sampai jumpa korang.” Bingkas Joey meninggalkan katilnya yang bersepah, pergi mendapatkan tuala yang tergantung di penyidai lalu menghilangkan diri ke dalam bilik mandi.

                Kurang dari lima minit, Joey sudah keluar dari bilik mandinya dengan hanya tuala membaluti paras pusat ke lututnya. Rambut panjang separas bahu yang masih basah dilap dengan sepasang tuala kecil sambil membuka almari bajunya. Sepasang kemeja petak berwarna gelap dipadankan dengan kemeja T berwarna putih, lengkap bersama jeans kelmarin yang dipakai minggu lepas. Rambutnya yang masih lembap hanya disikat kemas dan getah rambut kecil diletakkan pada pergelangan tangannya bersama koleksi bangle lelakinya. Selepas selesai menyiapkan diri di bilik, Joey menuruni tangga untuk turun ke bawah dalam keadaan tergesa-gesa.

                “Ehh..anak mama dah bangun? Tak nak sarapan dulu? Tu mama ada buat nasi goreng tadi, ada lagi mama simpankan untuk Joey.” Puan Julie yang duduk menjahit manik pada baju pelanggan menegur anak terunanya.

                “Good morning, mama. Tak apalah, Joey dah lambat ni janji dengan Payad semua. Nanti Joey lunch terus dengan diorang okay.” Merapati ibunda tercintanya dan mencium pipi kiri mama. “Ohh ya, Joey balik lambat sikit kot malam ni so mama jangan risau ya. Apa-apa hal nanti Joey call mama. Mama pun kalau ada apa-apa call je Joey, tu Aqis pun ada cuti.” Tambah Joey lagi.

                Puan Julie memcium kembali pipi anak terunanya. Satu-satunya lelaki tunggal di dalam rumahnya setelah beliau kehilangan suami tercinta sepuluh tahun lalu akibat kemalangan jalan raya. Beliau memandang dalam mata anak terunanya. “Hmm..asyik keluar je kau ni. Lepas tu balik dah tengah malam. Bila nak bawa mama dengan Aqis keluar jalan-jalan?”

                “Alorr..mama ni, Joey bukan anak dara laa mama nak bebel macam ni, marah Joey balik lambat ke apa. Dekat Aqis boleh laa mama bebel macam tu. Hehehehe..okaylah mama. Joey pergi dulu. Sangat sangat dah lambat ni. Bye mama! Assalamualaikum....”  tangan Puan Julie disalam dan dicium sebelum ditinggalkan. Sepantas mungkin Joey memakai kasut, membuka pintu pagar dan menghidupkan enjin keretanya.

                “Wa’alaikumussalam. Haishh..budak bertuah ni. Kalau orang cakap tu ada saja dia nak menjawab.” Monolog Puan Julie yang sedang bangun dari sofa dan berjalan ke pintu pagar rumah teres dua tingkat tersebut. “Baik-baik bawa kereta tu Joey! Jangan laju-laju sangat...ingat mama ni hidup lagi.” Jerit Puan Julie kepada Joey yang sudah sedia untuk berlepas.
               
                WALAUPUN MATAHARI SUDAH mula tegak di atas kepala, namun keadaan jalan raya di Kuala Lumpur tak akan pernah lengang, melainkan cuti panjang sempena perayaan seperti Hari Raya khususnya. Tak kira pagi, tengah hari, petang mahupun malam, lubuk emas ini tetap sesak dengan manusia, tetap hidup walaupun sebahagian besar penghuninya tidur. Jam tangan dikerling seketika, jarum pendek pada angka 11 manakala jarum panjang pada angka 10. Joey seakan tidak percaya, dia memandang jam pada dashboard keretanya pula – 11:51, meraba Iphone4 di sebelah pula, waktu yang sama tertera. “Hadoi, apa hal pula jalan jammed ni. Tiap kali aku dah lambat, time tu laa nak buat hal juga.” Joey merungut sendiri, stering kereta dihentak kuat menyakitkan tangan kanannya. Mata Joey melilau keluar melihat keadaan sekeliling. Semua pemandu kereta dalam keadaan tegang, mungkin masing-masing sedang mengejar masa yang perlu ditepati. Dari jauh, Joey dapat memerhatikan KL monorail yang bergerak melintasi landasan di Jalan Bukit Bintang. Lima belas minit kemudian baru Joey dapat melepasi laluan di tengah-tengah Bukit Bintang. Lampu trafik di simpang Bukit Bintang rosak pula pada hari itu.

                Kereta Satria Neo merah hati Joey meluncur laju melalui Hotel Istana, Bangunan KFCH dan Hard Rock Cafe. Kemudian Joey berlegar-legar di sekitar kompleks Daya Bumi bersebelahan Sungai Klang untuk mencari tempat untuk memakir kereta. Joey sudah dapat membaca keadaan sekitar Pasar Seni pasti sesak tiada ruang untuk Satria Neonya pada waktu-waktu kemuncak begini. Setelah memastikan segalanya terkunci dan selamat, Joey berlari ke jambatan merentasi Sungai Klang untuk ke Pasar Seni. Tercungap-cungap Joey berlari masuk ke Pasar Seni, sedikit lega bila dapat merasakan sejuk angin pendingin hawa di situ. Larian Joey diteruskan ke lorong gerai di sebelah kanannya. Susuk tubuhnya yang tinggi lampai dan sederhana terpaksa menyelit di celahan pelancong yang datang ke Pasar Seni. Sudut pandangan mata Joey agak luas adalah antara kesan faktor ketinggiannya, dia dapat melihat Payad sudah berdiri memeluk tubuh penuh bergaya dengan seluar pendek paras lutut, kemeja T hitam, rantai kayu di leher bersama topi ala-ala Jason Mraz di tepi gerai lukisan milik Leo.

                “Yo..wussup geng! Sorrylah korang..gua lambat, gua dah cuba datang cepat but then jalan pula jammed dekat Bukit Bintang tadi. Gua ingat nak short cut ikut situ, sekali ngam teruk punya jammed dowh. Nasib baik patung baju putih tu ada pacak kat situ jaga trafik.” Terang Joey panjang lebar sebab kelewatannya. Setiap seorang di gerai lukisan tersebut dipaut lengan tangan dan ibu jari masing-masing dicalitkan, tanda berjabat tangan antara mereka.

                Payad menghulurkan sebotol air mineral dari dalam kotak di belakang gerai kepada Joey, “Lu kalau tak ada alasan lambat memang tak sah. Kalau gua tak kejut lu bangun tadi, alamat 24jam laa lu bantai membuta. Lepas tu lepas 24jam tak bangun, mesti mama lu dah call gua cakap lu mati dah.” Satu gerai pecah dengan gelak ketawa mendengar pernyataan Payad tentang Joey yang memang tak ingat dunia kalau dah tidur. Leo yang sedang melukis juga terhenti turut gelak bersama. Pembantu Leo, Malik memberikan kerusi untuk Joey duduk.

                “Siot laa tuh...lu Payad, kalau tak bahan gua satu hari tak sah kan? Gua punya nikmat mata juga lu nak jadikan bahan. Serious, gua penat giler semalam tu gua tidur mati pagi ni. Anyway, thanks laa Payad kejutkan gua bangun. Lu laa kawan gua dunia akhirat.” Beberapa teguk air membasahi kerongkong Joey yang kering.

                “Hahahaha...lu buat apa semalam bro yang penat giler tu? Lu main game dengan cikaro mana malam tadi?” Leo menyampuk terus Joey membeliakkan matanya apabila mendengar perkataan cikaro. “Entah..lu buat apa semalam?” Payad pula menepuk bahu Joey.

                “Main game dengan cikaro? Apa barang cikaro...lu ingat gua ni rempit ke nak main-main dengan cikaro pula. Gua ni seniman bermaruah okay. Gua tak akan rosakkan anak dara orang suka-suka hati.” Dengan nada agak berlagak, Joey sememangnya seorang yang menghormatkan kaum hawa. Mungkin sebab semangat yang tinggi ditunjukkan oleh mamanya dalam membesarkan mereka dua beradik disamping menyara keluarga.

                “Gua drive pergi Johor semalam, ambil adik gua si Aqis tu balik cuti sem dah habis exam. Lepas tu gua keluar cari barang gua nak lukis. Dah laa malam kelmarin gua balik lambat main futsal dengan lu orang. Konon laa gua nak lukis malam tadi, alih-alih gua naik katil terus tertidur sampai pagi.”

                Mendengar sahaja nama Aqis disebut, Payad yang acuh tak acuh mendengar cerita Joey terus focus memandang wajah kacukan cina Joey, “Hahh? Aqis dah balik? Dia ada kat rumah laa eh sekarang ni? Apsal lu tak bawa dia datang sekali Joey? Boleh gua bawa adik lu jalan-jalan round CM (Central Market).”

                Pandangan terus dikalihkan pada Payad di sebelahnya dengan wajah pelik yang tak puas hati, “Ehhh..Payad, lu ingat adik gua hairan ke dengan CM ni? Nak muntah dah dia tengok CM ni tau dari sekolah selalu ikut gua datang sini. Tengok muka tak siap lu lagi laa dia muntah darah boleh mati tau. Hahahaha...!” Topi di kepala Payad ditarik Joey menutupi mukanya.

                “Dah laa Payad, lu tak payah nak berangan jadi adik ipar Joey ni. Sampai masuk lubang kubur pun belum tentu Joey nak bagi lu rapat dengan adik dia.” Kain buruk penuh dengan coretan warna-warna yang telah bercampur dicampak ke muka Payad oleh Leo. Malik hanya memerhati dan tergelak sambil memasang bingkai gambar pada hasil lukisan Leo yang telah siap.

                “Entah laa..gua pun tak tahu apa kurangnya gua, Joey tak bagi gua rapat dengan Aqis.” Payad mencebikkan bibir, membuat muka merajuk berbaur sedih.

                “Adoi..touching lak klon Jason Mraz depan gua ni. Bukan tak bagi tapi adik gua tak minat Jason Mraz, dia minat Snoop Dog dengan rambut dreadlock. Lu apa ada? Takat dengan topi lu ni je yang harap mahal. Suruh belajar tinggi-tinggi pun lu malas.”

                “Okay, kalau macam tu gua nak panjangkan rambut gua macam lu, then boleh hantar saloon buat dreadlock. Lepas tu buat surgery hitamkan kulit gua kasi sama macam Snoop Dog. Amacam? Okay tak geng?” Payad bangun berdiri membetulkan dirinya bergaya seperti rapper pula.

                “Sudahlah Payad! Habis gua punya lukisan tak jadi kalau asyik gelak dengar lu merepek-repek macam ni. Jom naik atas, kita lunch sambil tu boleh discuss sama-sama pasal projek pameran lukisan KL Fest tu.” Leo membersihkan tangannya yang comot dengan lukisan. “Malik, lu jaga kedai kejap. Kitorang makan kat food court je tak ke mana pun.”

                “Jaga kedai baik-baik Malik. Ada tourist hot minta number phone, email, facebook semua tau. Cakap Jason Mraz minta tinggalkan.” Pesan Payad sambil meninggalkan gerai terlebih dahulu.

                “Tengok tu? Dalam pada gatal nak pancing adik gua, masih ada hati nak flirt dengan tourist. Hey..lu terlebih perasan laa Payad. Jason Mraz KL, tourist tak pandang laa derr....” Joey berjalan beriringan dengan Leo mendapatkan Payad di hadapan mereka. Gelang getah di pergelangan tangan Joey ditanggalkan lalu digunakan untuk mengikat rambat lurus separas bahunya.