CC's Customer

LoVe ScEnE tRaGeDy



<<SCENE 1>>
Gurl salu tnjuk kn rse x puas hati pd boy..ape saje yg boy buat mst kne sound dgn gurl...n 1day boy bersuara ble gurl kondem mcm2 psl ape yg boy buat.. 

boy: ''yg u ni skt hati sgt dgn i nape?''
gurl: ''sbb u skt kn hati i...! nape? x fhm ke?''
boy: ''mmg i x phm pn dgn u ni..! hehh~''
gurl: ''i skt hati sbb hati i salu ingt kt u laa.....'' (smbil berlalu pergi mnggalkn boy)

boy pn terpaku dan terkesima dgn ucapan kata2 gurl (ekspressi yg ala2 mcm tertelan gelas! haha)

**PENGAJARAN 1: Sometimes gurl tends to be like this bkn ape...that's giving sign that she care for u actually mrh2 komen mcm2 tu..n kne fhm sometimes laki/pmpuan ni ckp bnde2 yg kontra..he/she said ok but actually they r not n the other words too..so kne fhm2 laa klu he/she said smthg to u all k..ngee~


::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::

<<SCENE 2>>
gurl : ''sy suka awk..tp awk jgn la take serious sbb sy just luahkn ape yg sy nk ckp je..klu suka sy akn ckp suka, klu x sy xkn ckp dpn awk.''
boy : ''ermm..thanx awk...'' (dlm hati kebingungan..minah ni betul ke x?)
gurl : ''Chill la..we can still be friend as usual ryte?'' (menyiku lengan boy)
boy : ''Ohh..ok..we keep in touch ok...im glad to have u as my fren.'' (smbil tersenyum puas padahal dlm hati dup dap dup dap)

Few years later

(in a phone call)
boy : ''Hye..lme x jmpe awk..jom keluar?''
gurl : ''Oh..hye! Yup, lme x jmpe awk..ok, we meet up later. Sy pun ada sesuatu nk bagi dekat awk ni..nsb baik awk call.''
boy : ''Ok kita jmpe. Sy amek awk kt umh nnt..ur address please.''

(sitting on a bench at park)

gurl : ''Awk......''
boy : ''Hurmm?'' (melihat gurl keluarkan sesuatu dari handbag)
gurl : ''Sbnrnya sy nk bagi ni kt awk....'' (sesuatu itu dihulurkan dgn sekuntum senyuman yg boy rindukan selama ni..haha)
boy : ''Ape ni?'' (boy menyambut huluran tersebut lalu membukanya perlahan2..mata boy terpaku melihat sesuatu itu and a long pause over there actually...)
gurl : ''Awk dtg la ye kt mjls perkahwinan sy tu nnt...bawa la gf awk skali ke..sy pun teringin nk tgk siapa gadis bertuah yg awk minat dr dlu tu....''
boy : ''(Gulpppp!) Ahhh...baiklah. InsyaAllah..semoga awk berbahagia dgn pasangan awk nnt.'' (senyuman kelat..sekelat ubat uphamol 650 maybe? atau pun sepahit kopi tanpa gula? ntah laa...huhuhu)

**PENGAJARAN 2: ''Klu suka katakan suka!'' ni la padah boy bila die xnk mengakui hati die ble da suka dkt gurl. Actually both suka sama suka tp boy ni ego xnk gtau perasaan die..knon je okay keep in touch still be friend, dlm hati Tuhan je tau! Last2 ble dpt jmpe blk, kan da melepas ble dpt kad jemputan kahwin gurl..hmm, melepas sudah~~~ (mcm lagu ''Apa nak jadi'' oleh dato SM Salim)





::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::


<<SCENE 3>>

Girl: ''Awk, sy rse lbh baik kte break je....utk kebaikan sme. Kte pun msh blaja, jauh lagi pjalanan kte, masing2 bru lps SPM. Sy hrp awk fhm laa...''
Boy: ''Erm..btul ke ni awk? Awk main2 je kan?'' (Boy dlm reaksi yg tkejut dan seakan x pcye dgn ape yg Girl ckp kn)
Girl: ''Sy x main2 la wak....sy serius ni...sy nk kte fokus kt life masing2..kte muda lg. Biar jodoh yg tentu kn segala ny..klu ade jodoh sy dgn awk ade laa.....klu xde, kte kwn je r tu pun klu awk x ksh.''
Boy: ''Hmmmm.....''

5 tahun kemudian.........

(i)
Boy: ''Awk free x mlm ni? jom lepak.''
Girl: ''Free..hmm, da smpai nnt bgtau laa.''

(ii)
Girl: ''Kte ni klaka laa...jmpe setahun skali..hahaha''
Boy: ''Ha'ah laa..bru prasan, dr dlu xnk jmpe..da bsr2 bru jmpe kan.'' (Boy tersenyum gembira dpt bertemu Girl semula.

Perbualan demi perbualan, rpe Boy nmpk happy je waktu tu. Girl tetap mcm dlu tiada perubahan, diri ny tetap yg dlu, xtau la ape yg Boy ske sgt kt Girl ni.

(iii)
Monolog Girl....
''Awak x ubah mcm dlu, mksd sy perasaan awk...da lme reak tp awk lyn sy mcm ehem2 awk tp maaf sy kte kn, sekulumit prasaan yg tu xde utk awk. Sy x rse pape pn ble ade dgn awk. Rse mcm bse je..ntah laa...sbb tu sy da pilih tuk break dgn awk dan kte kwn je, lbh baik sy kecewa kn awk dlu sblm awk kecewa di kemudian hr ble prasaan awk smakin mnebal. Sorry awk!''

PENGAJARAN:  Jadi org jgn berharap sgt ble dlm 1 relationship tuh dah putus. Perasaan x blh dipaksa ye, korg nk ke get together dgn the one yg xde prasaan cinta kt korg? It's like bertepuk sblh tgn tau. Dlm ni, Boy spatut ny sedar, dorg ny relationship just friend dh x leh laa nk ngade2 nk ngayat bagai kt Girl sbb obvious cara Girl lyn die mcm kwn2 bse je, laen la if Girl tu bg respon +ve. ;)


::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::


<<SCENE 4>>

Boy: ''Weh..cun x bdk pmpuan  tu? Cun kan? Ish..klu dpt jd gf aku best gak tuh..perhhh!''
Girl: ''Pegi r ngorat..ayat2 ck8..ne tau dpt no fon ke nnt..haha''
Boy: ''Xnak lah..aku malu la dgn pmpuan, x reti aku nk ngorat2 nih..''
Girl: ''DGn aku x malu plak? Abes tuh aku ni bkn pmpuan ke yg kau xtau nk malu tuh? Hehh, malu2 kucing knon..x reti ngorat. Ntah2 blkg aku buaya.''
Boy: ''Kau lain. Aku knl kau da lme, kau pn kdg2 x mcm pmpuan sbb tu aku x malu dgn kau! Hahaha''
Girl: ''Sengal! Aku ketuk jgk kau ni tau. Weh, aku pmpuan la!' (lengan Boy ditumbuh kasar..Hahh, rse kan!)
Boy: ''Hoi, sakit la! Tgk..mcm mne aku x ckp kau ni kdg2 x mcm pmpuan.Kasar! Ptut la xde bf..'' (Boy menjelirkan lidah & x pasal kne baling dgn pemadam lak)
Girl: ''Ahh..bia la aku nk ade bf ke x..yg kau sibuk nape?! Drpd org tu meleleh ayaq liuq ja tgk ank dara org, tp x brani nk ngorat..huhhh!''
Boy: ''Amboi, aku lak yg kne? Hoi, klu pupus skali pn pmpuan dlm dunia ni dan yg tggal cuma kau sorg, mmg x laa aku nk wt bini. Dah r kasar ganas xde sopan lgsg dgn aku.''
Girl: ''Ishhhh~ ckp bsr! Kau tgk la nnt, kau dtg melutut skali pn lum tentu aku nk terima kau mse tu nnt.''
Boy: ''Jap2..kau ckp2 cmni, kau ske aku ke weh?''
Girl: ''Jgn harap!''
Boy: ''AKu mmg x harap pun..watpe harap kt kau. Aku kan klu blh nk cri yg bla...bla...bla....'' (mamat ni klu mbebel describe psl dreamgirl die smpi kiamat pn x abes)
Girl: ''Berangan la kau....'' (Aksi menguap)

10 purnama berlalu.....

Boy: ''Weh..aku rindu la nk jmpe kau....nape la cuti ni lme sgt aku rse?''
Girl: ''Lme? 2mggu je kot cuti...bkn ny 2 bln mcm cuti sem..yg kau ni pehal ngade sgt nk rindu2 bagai x jmpe aku? Eeee~ geli la aku dgr..kau ni demam eh?''
Boy: ''Ye r demam x jmpe kau. Bosan gler x lepak dgn kau..ntah laa tbe2 rse hari aku x lengkap klu x kacau kau. Jgn2 aku da ske kt kau x?''
Girl: ''Hoi, mangkuk! klu kau x ske wtpe la kau kwn dgn aku slame ni..ade ke org kwn dgn org yg die x ske? pelek2 r kau ni..''
Boy: ''Aku serius ni weh...aku rse aku dh fall in love la dkt kau. Erkk~ '' (terlepas ckp sudah...)
Girl: ''Huhhhhh????'' (tercengang di hujung talian, seb bek Boy xley nmpk mulut tgh nganga sebesar-besarny!)


PENGAJARAN: Cinta x mengenal manusia..Erkk~ btul ke ayt aku nih..haha..ape2 je r, ape aku nk ckp sbnr ny, cinta ni ade kt mne2 je..mmg la pun...tp kte ni kdg2 x sedar sbnr ny cinta kte tu da lme ade kt dpn mata kte. Buta! pnye r bsr dpn mata leh x nmpk? Tu r ''semut di seberang nmpk, gajah dpn mata x nmpk'' lbh krg la peribahasa yg aku leh kaitkan. Lagi satu, jgn sombong sgt ckp bsr x pndg org dpn mata even last choice skali pn xnk. Propa je sume tuh! Sbnr ny ske kan?



::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::



<<SCENE 5>>

Kehidupan zmn moden, sume ny di hujung jari je....celik je mata FB pn celik jgk skrg ni...yg jauh kte dekatkn yg dekat kte rapatkn lg..yg dh sedia rapat lak ape cte ny..?

Suatu hr dlm perbualan SMS:
Boy I: ''U klu ade pape problem bgtau je r...nnt I tlg la u...''
Girl: ''Xpe ke? U kn jauh...U kt tmpt laen, I kt tmpt laen..."
Boy I: "Alaa...drive kete kot..kejap je leh smpai...haha"
Girl: "Hahaha..okay!" (dlm hati, baik ny mamat ni nk tlg aku, mcm ye je die nk dtg tlg klu aku memerlukan)

Situasi di atas mmg diharapkan oleh setiap gadis, if only the offer come from someone that they really want laa...klu tak pun xpe as long people offering something goods right?

Dlm perbualan SMS yg lain pula (after several weeks.....):
Girl: "Mcm mne eh? Kau ade knl sape2 yg pndai settle kn prob mcm ni x?"
Boy II: "Kwn kau yg sorg lg tu mne?" (Referring to Boy I yg pnh offer kn pertolongan)
Girl: "Alorr...die tu jauh la.aku nk mntk tlg pn serba salah..mcm x berbaloi je aku mntk tlg die dgn duit mnyk kete die lg..not worth it."
Boy II: "Ishhh..fikir cmtu lak...kn die dh offer nk tlg tu..bse ny boy klu sggp offer cmtu nk tlg pmpuan, tanda ny maybe die ade hati kt pmpuan tu..."
Girl: "Hahhh..wat lawak! Mne ade lelaki nk kt aku...dh la xpe laa..aku fikir solution sndri mcm mne nk solve.."
Boy II: " Hahaha..malu la tuh! Ke nk aku tlg kau?"
Girl: "Erkk..xpe la, aku try solve sndri dlu..insyaAllah everything gonna be okay, bnde simple je punn...." (Cisss~ mne tau aku malu nih? btul ke ape die ckp tuh? ade hati? mustahil laa)

Boy I: "okay cuba u buat mcm bla..bla..bla..." (pjg lebar Boy I ni explain cmne nk solve prob tu)
Girl: " Oh..oaky I try buat sndri nnt..." (Hampeh laa aku nak wat sndri..mne la aku reti bnde2 ni sume klu ade dpn mata ajar practically blh la jgk aku wat sndri lps ni..hurmm)
Boy I: "Hmm..I nk tlg u pn x dpt laa sbb I pn busy skrg ni byk keje nk wat."
Girl: "Xpe..fhm..mmg xnk susahkn org pun..."

The other days:
Girl: "Aku x fhm la mamat ni..everytime aku post something yg @#$^&()?@^% mst die muncul kt situ. Mcm fhm2 je tuju kt die"
Boy I: ''Hahh? see? may be la ape yg aku ckp dlu tu btul...."
Girl: "Nonsense....weh, bnde ni kau dgn aku je yg tau ok...diam2 sudah..haha"

::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::



<<SCENE 6>>

Setiap hari  Boy akan bukak page this one particular Girl, bkn nk komen ke pape..may be more to stalk that girls's personal life activities. Tapi bila Girl text Boy, Boy akan buat derk je dgn text tu, a big NO to reply, sakit hati gak klu dpt kwn mcm ni, baloq liat tul nk reply text org. Konon-konon fokus & khusyuk dgn study atau jual mahal sbnr ny? Itu yg kte x tahu....

Bila hampir seminggu FB si Girl ni senyap xde update ape2...Boy mula x keruan...
Girl dpt text dr Boy setelah sekian lama x chat dlm fon je..
Boy: "Lme x nmpk kt FB....g honeymoon ke?"
Girl: "Ade je x g mne2..jz malas nk update coz not in mood laa..."
Boy: "Oh ok" (terus MIA-missing in action)

Same to Girl, selang beberapa hari mesti check update kt page Boy. Haishh..both perangai nk lbh kurang je..kalau suka ckp je r suka kannn? Susah tul dua2 ego atau dua2 confuse dgn ape yg dorg rse sbnr ny...?

**PENGAJARAN: Klu dh ske tu ckp je la weh...nk tggu smpi ble??????? smpi dh diambil org? Boy I kne sedar Girl bkn ade 1 je kwn berlainan jantina yg die rapat, may be one day nnt Boy II amek peluang tackle Girl mcm mne? Anything can be happen, sblm terlambat bgtau je how u feel towards ur crush or whatever we call it. Tak semestinya ble kte gtau kte ske kt seseorang tu mst jd couple...x salah kn if we confess something in our heart to others? At least the people will know that we care n love for what they are. Tapi pihak yg 1 lg pn kne la open minded, jgn la trus putus kwn ke pape if ade org confess..kot ye pn klu bkn pilihan hati. Jgn la kejam sgt..Huhuhu..DLm situasi ni x semesti ny lelaki je yg perlu move 1st step, pmpuan nk mula kn dlu pn blh jgk..if u got  ur guts out..sgt respect mne2 pmpuan yg brani menyatakn prasaan ny dlu. Brani amek risiko nme ny tuh..haha..ape2 pn all the best! INGAT...bertindak sebelum terlambat..jgn la nk sorok2 sgt :)



::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::



<<SCENE 7>>

Boy: "Pssst~ aku gaduh kt skolah td"
Girl: "Gaduh pasal ape?"
Boy: "Ade org nk claim kau gf die"
Girl: "Lorhhh..nape lak?"
Boy: "Mne blh dowh, kau kwn aku!"
Orang kata cinta sejati ni kadang-kadang muncul dalam kalangan kita juga, mungkin dalam radius kurang 5km dari kawasan di mana kita berada sekarang. Nahh...cuba lihat siapa di sekitar kita sekarang ni? Mungkinkah si dia di meja hujung sana? Jiran sebelah rumah? Awek jual top up? Mamat kat cafe tu? Tak mungkin! kan aku kata dalam kalangan kenalan rapat...yang sebelah anda pula bagaimana? Ooopppss! Memang anda suka akan si dia? See? Aku dah kata ada dekat je.....

Perkenalan Boy & Girl dalam scene kali ini bermula sejak pertemuan mereka dalam satu program (biasalah zaman tu masih student lagi so aktiviti sampingan untuk penuhkan jadual cuti ialah mengikuti program-program yang berfaedah). Sejak tu, mereka jadi semakin rapat, boleh dikatakan kawan baik jugak laa....



Boy: "Weh...aku ade prob la dgn awek aku ni...ntah ape hal ntah mamat sorg lg ni nk awek aku x dpt nk hentam aku lak dlm FB...siap call2 aku mrh2 aku lak..bikin panas hati je...klu ikutkan hati aku mau masuk kubur mamat tu aku keje kn...Ishhh~" <mendengus kasar...ekspressi muka yg merah padam sgt bengang, kua asap berkepul2 dh ni ikt telinga, hidung mulut semua>
Girl: "Laa...yg mamat tu nk bengang2 mrh kau nape? Tak puas hati? Dh x dpt tu dh la....die pegang prinsip "hijack kapal terbang" org ke weh?" <cbe melayan...dgr kn aje klu mmt dpn aku ni da jd big red chillis>
Boy: "Ntah la aku malas r kan nk lyn sgt gler jantan nih....nk gaduh, gaduh je r aku x ksh tp klu da membabitkan maruah bagai memang hanginnn laa aku." <Boy menerangkan sarang tebuan apa yg dijolok mamat tak gne sorg lg tu>
Girl: "Wahhh! melampau la cmtu...ingat ape? suka2 nk kutuk...Eee~ kau ckp r blk kt die, da awek kau yg nk kt kau nk wt cmne..awek kau yg xnk kt die..mrh kt kau wtpe? Hahahaha"
Boy: "Tau xpe..salah aku ke klu awek aku xnk kt die? Alaa...sape nk kt die, dh tua kot..klu kawen da blh dpt ank 5 6 org weh..aku fikir sebab dorg colleague je weh, klu x mmg teruk laa "
Girl: "Ahahaha..chill2...biarlah mamat tua tuh, desperate sgt kot da tua x temu jodoh lg.." <gelak terkekeh sambil menutup mulut>

Dalam perbualan Girl dgn Kawan ny (Girl II):

Girl II: "U ni ske kt sape sbnr ny?"
Girl I: "Yg I salu cte kt U tu laa....tapi ntah la I xnk berharap ape2 pn kt die...berharap pd yg x sudi wtpe kannn. U plak?"
Girl II: "Hahaha..I xde fikir sape2 pn..tapi org salu ingat I dgn Y sbb ktorg rapat. U pn tau kan cmne I dgn die ng rapat, so people think we are something, not just a friend-friend relationship. I rapat dgn die mcm U rapat dgn Boy. We both kenal sape dorg ni sume, we know each other ryte."
Girl I: "Yup..I knl Y and U pn knl Boy. We meet up at same platform. huhu..U know what? I pn kne mcm ape U kne jgk sometimes, smpai gf die ingt I dgn die ade scandalWTH~ ktorg kwn je kot...."
Girl II: "LOL~ tu la pasal....kesian kte ni kn...ikatan sbg seorg sahabat dgn lelaki slalu disalah ertikan. Sedih kdg2 ble org fikir bkn2 psl kte...tp kan Girl, mne tau 1day nnt mmg jodoh U dgn Boy?"
Girl I: <terkesima! Minah ni nk test aku ke ape dgn statement yg mcm tu? Bulat biji mata jap yg tgh meneguk air> "Hahhh? Nape U ckp mcm tu?" <buat2 x fhm...cbe menebak isi tersirat Girl II>
Girl II: "Hee~ yelah I tgk U mmg rapat pn dgn Boy, mmg I tau u guyz jz friends..closed one! Tp mcm sweet jgk klu tgk korg get together..mne la tau in future nnt kn tbe2 U kawen dgn die then guy yg U crush3 tuh terlopong je..dh terlambat! hahaha" <sengih lak minah ni.....>
Girl I: "U just insane...! Hahaha..mne die nk letak gf die weh...? Mau gegar 7 petala langit ni dgr gf die mengamuk tau..." <gler ape aku dgn Boy nk get together?>

Beberapa tahun selepas menamatkan pengajian dan masing-masing memulakan kerjaya dalam bidang yang diceburi (poyo seyhh ayat..Hahahaha!)......

(Skype conversation)

Boy: "Ohoii...busy ke macekk?"
Girl: "Nk ape org tua? Aku tgh gigih wt keje nih...."
Boy: "Ahhh...mcm penyapu baru la kau ni...yoyoO..awal2 je kau rajin kannn... :P "
Girl: "Ade ku kisah ke penyapu buruk? Bhahaha! Gler aku nk malas2? Smpai mak aku anta map blk umh pn x siap keje aku ni klu x wat skrg"
Boy: "konon busy tp skype aku kau layan jgk...."
Girl: "X layan kang majuk lak mntk aku blnje makan. Aku tgh kering ni x mmpu nk blnje kau lunch weh...ahaha"
Boy: "Xpe...aku x teringin dh duit kau tu utk blnje lunch..tp klu breakfast, dinner n laen2 seribu kali aku sudi :P"
Girl: "Gedik seyhh...kau ingt aku ni ape? Mama gula kau nk blnje mcm2?"
Boy: "Aku gurau je laa...weh, jom teman aku candle light dinner mlm ni. Aku x kira kau kne temankn jgk! Aku amek kau kt umh mlm ni lps maghrib...pakai cantek2 ye hot babe! *wink* "
Girl: "Buang tabiat ape kau ajk aku g cndle light dinner nih?"
Boy: "See you tonight DEAR~ Bye ;) "
Girl: "Sh***" <dlm hati je ckp 5 letter word tu..kening mula bercantum, dahi berkerut tapi jantung berdegup kencang lak..btul ke x Boy nih?>

Girl: "Tgn da patah cmni paksa aku teman cndle light?"
Boy: "Kenapa? Apa salah ny" <muka innocent>
Girl: "Kau merisaukan aku ok..."
Boy: "Thanx syg!"

PENGAJARANTak payah laa tergesa-gesa nak mencari pasangan sangat. Sebelum tengok orang yang jauh di mata tu, tengok dulu, nilai dulu orang yang ada dekat dengan kita. Sebab yang dekat-dekat ni sah2 kita dah kenal hati budi masing-masing, the real character already reveal. Kalau yg baru kenal ni, kita tak tahu lagi orang ny macam mana, tau2 je laa manusia ni suka berlakon dalam pentas drama sendiri (kes perasan bagus laa ni...hmm..cliche), hipokrit. Depan kita bukan main baik lagi, belakang kita? MasyaAllah, sama macam yang ada tanduk merah tu (mungkin dia masscot part time utk MU). Ishhh2...Hidup ni memang kita tak boleh nk predict (memang haram pun dalam Islam), banyak benda yang tak dijangka. Siapa sangka kan? Kawan baik masa muda boleh jadi pasangan hidup kita. Siapa sangka? Anak mak cik sebelah rumah sewa tu boleh jadi isteri kita? Kan aku dah cakap kat tas tadi, dalam radius kurang 5km je...(jgn percaya sangat fakta auta yg ni...).

::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::



<<SCENE 8>>

Zaman sekolah, itu yang paling dirindui oleh semua orang. Zaman remaja yang cuma hanya sekali untuk dilalui. Indahnya masa itu dulu tapi waktu tu kita masih mentah, terlalu mentah. Bak kata orang, “hingus pun meleleh lagi” Memang pun! Kalau tengok balik gambar-gambar masa zaman sekolah, Ya Allah! “Betul ni aku dulu? Selebetnya! Selekeh..comot!” Pasti itu reaksi pertama anda tatkala menyelak kembali album-album lama. Pada zaman tu juga, tak lari dari terminology “Cinta Monyet” (Ohh, sekolah aku memang banyak monyet dulu..monyet pun belajar dengan ktorg dalam kelas tepi bukit Hutan Simpan Bukit Nanas tu..hehehehe)

Suatu petang, balik dari sekolah, dalam bas awam untuk balik ke rumah lepas setengah hari belajar kat sekolah. Bermula dengan monolog dalaman……

Boy: “Comel ny awek nih….” (lafaz dlm hati je sambil merenung gadis cilik berbaju sekolah di bahagian depan bas..air liur yang tersekat di tekak ditelan..GULP!)
Girl: “Yang mamat ni pandang2 aku dah kenapa? Aku pakai baju terbalik ke? Eeeee~ dah la tak encem!” (gadis cilik bermonolog sendiri..dalam hati juga, nak lafaz keluar nanti satu bas dengar malu plak! Hahaha)
Boy: “Tak boleh jadi ni…tak tahan laa tengok budak ni, comelnya..cantiknya..kalau laa dapat jadi awek aku..perhhh! Walawehhh…mesti kawan-kawan gua jelez wa cakap lu..gagagaga” (Boy memulakan langkahnya yang konon2 macho, jalan terhuyung-hayang di dalam bas yang bergerak macam lipas kudung untuk menghampiri gadis cilik itu)
Girl: “Adoi, mamat ni nak ke mana pulak menyelit-nyelit jalan ke sini…” (peluh terasa meleleh di bahagian belakang badan, nasib baik beg digalas kemas menutup basah putih baju sekolahnya. Pandangan dialih ke luar tingkap)
Boy: “Ehem2….” (sudah berdiri di sebelah Girl..dlm hatinya, pandanglah aku! Senyum laa kat aku!)
Girl kalih pada Boy untuk 2 saat sahaja, “1…2…” okay, pandangan dibuang ke luar semula.

Girl: Eee...sape lak mamat nih...
Boy: (Alorr..bajet cun r tuh aku nk tackle die..juah mahal!)
Kringgggggggggggg!!!! (loceng bas berbunyi, pak cik bas pun slowkan bas dan rapat ke bahu jalan untuk berhenti menurunkan penumpang)
Boy: “Awak ni comel laa…..bye!” (teguran dan pujian nakal dibisikkan ke telinga Girl sambil berlalu pergi turun dari bas)
Girl: (Reaksi mata terbeliak cam cite endon dan kaku macam patung cendana memegang tiang dalam bas sebagai penahan dirinya sebelum rebah di lantai bas…wahh, jangan buat maluwehh kalau jatuh pengsan dalam bas ni)
Boy: (Menyempat..dah turun dari bas pun melambai-lambaikan tangan –sign of bubye- pada Girl sambil membuat gaya pentomen, “Call me!”)
Dahi Girl berkerut hampir bercantum, macam ada tanda soal besar pada wajahnya. Sampai saja Girl di rumah, Girl membuka beg sekolahnya tadi untuk mengeluarkan kerja sekolah yang diberikan oleh cikgu di sekolah tadi. “Ehhhhh………………?”

Sekeping kertas kecil berlipat bentuk ‘heart’ dengan tulisan ‘Untuk budak cute’ ditemui dalam beg sekolah dan dicapai.
Girl: “Siapa pula yang nak bagi aku notes ni? Tak kan pengkid kat sekolah aku nak bagi aku notes? Gler ape?”
(Okay lupa nak inform, Girl ni budak form3 kat salah satu girl school dan Boy tu budak form5 dari boy school)

Lipatan ‘heart’ dibuka dengan sopan santun dan tertibnya,
Hye budak cute! Nak kenal boleh? Call me  
please so that I can have ur num?
BOY 
017-20XXXXX


What you expect? Girl nak ignore je notes tu ataupun dia layan je mamat tu? Okay, sejak hari tu, Girl pun terus contact Boy dari number yang Boy bagi. Dorg pun mula berkenalan, rapat, rapat dan rapat lagi sampai laa sekarang siap pergi tengok movie sama-sama tu dulu. (Shweettt ny budak kecik ni dating! Ahahaha :P) tapi tak tahu laa Girl perasan ke tak sebenarnya Boy ni suka sangat dengan dia. Al kisahnya, sampai sekarang they all ni kawan je. Biasalah, nama pun remaja, budak sekolah & budak hingusan…cinta monyet kan?

**PENGAJARAN: Tengok?! Budak sekolah pun pandai buat first move nak ngorat awek…so why not you guys kat luar sana yang tengah duk usha baekkk punyaa awek2 dalam list ‘hearts melt’ korg tu try to make a first move too? Memanglah kalau ikutkan scene atas ni, “ishhh..kecik2 dah gatal, sekolah tak abes lagi ade hati nk ngorat nk dating2 bagai” But hey, zaman sekarang memang itu pun lumrahnya apa yg korg tgk kt shopping complex on weekends and weekdays pun ade je yg ponteng sekolah g dating. =.=’ (Hampa ck8 dgn adek2 aku ni….penat je mak bapak anta g skolah byr tuisyen sume, bkn cari ilmu tp cri cinta lak die). So yg besar2 tu, umur dh 21 tahun ke atas (dianggap kategori dewasa gak dah ni…), sila2 la berterus terang dengan perasaan sendiri, love at first sight? So make ur first move!

::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::

<<SCENE 9>>

Darsawarsa ini, segalanya dihubungkan di hujung jari, teknolgi yang para cendekiawan cipta ini ada kesan positif dan negatifnya. Ok..talking craps! Kenapa aku kena tulis entry yang bunyinya agak serius? Mesti korg stress nak baca kan? Secara ringkasnya, aku nak cakap, teknologi sekarang ada baik dan buruknya. Terpulang laa pada individu tu nak guna macam mana. Normally, yang gunakan otak untuk implement benda-benda high-tech ni, dia akan gunakan untuk kebaikan bukannya macam sesetengah individu tu yang suka hati mak bapak tiri atuk nenek dia je. Apa? Kau ingat orang cipta Iphone, Ipad, Blackberry, StrawberryCherry apa semua benda alah smartphone..ok aku nak panggil SMART GADGETS (merangkumi semua gadget2 yang pintar dari pencipta dia dan digunakan oleh orang2 malas) boleh?

Ceritanya bermula macam ni……
Girl: “Weh…aku rse aku ske la kt 1 guy ni..i think I have a big BIG crush on him!” <gaya sambil kelip2 mata tangan gaya nak berangan> 
Boy: “Ahahhh? Sape? Abg senior yg kau ske usha kat fak tu ke? (‘Fak’ shortform utk fakulti) 
Girl: “Alorr…bkn yg tuh..yg tu laen..tu utk aku cuci-cuci mata je pegi kelassss..hehehehe” 
Boy: “Dah tu? Ni crush yg mne lak? Tak kan aku kot? 
Girl: “Ish, kau wat ape..punye laa aku kutuk2 kau selalu bahan kau gelak salu..xkan la kau crush aku..Nope, yg ni laen..yg ni yg aku knl kt dlm FB. Bdk yg aku cte kt kau hr tu…” <beriya je minah ni nk bkak cte die kt Boy siap tongkat dagu depan Boy> 
Boy: “Gulp! Eh..hallo Girl! Kau bru je knl mamat tu bpe hari kt FB, kau dah nak crush3 mcm lgu Paramore dekat die? What’s the point? Kau tau die ikhlas ke x nk kwn dgn kau? Kau tau die baek ke jahat? Entah2 die gangster ke?” 
Girl: “Ishh..xde la mcm tu skali, aku rse die ok je..die pn student what…” 
Boy: “Tapi…..kau x pernah jmpe die kn?” 
Girl: “Hehehe..yup, x pernah jmpe lg..xtau la ble blh jmpe..hurmmm~” 
Boy: “So mcm mne nk in a relationship dgn mamat tu kalau korg sndri x pernah face to face nk jmpe? Hello~~ kau bercinta dgn laptop ke? Bercinta dgn handphone ke? Bercinta dgn FB ke? Tu semua fake laa weh…” 
Girl: “Erkkk~ alorr..tp kau dlu pn bercinta dlm adam maya jgk kan? Eh..silap, ALAM MAYA… Kan? Kau pn x pernah jmpe ex kau tu kan? Hee…” 
Boy: “Eh..ke situ pulak die?! Ehem2..tu la pengalaman mnjadi pengajaran nme ny. Pengalaman aku so aku xnak laa jadi dekat kau pulak…” 
Girl: “Alorhhhhh~” <satu keluhan berat dilepaskan, nada hampa tindakannya ditegur teman akrab sendiri, Boy> 
Boy: “Tak ade laa…bkn aku nk halang dgn siapa pun kau berkawan, kau nak bercinta dgn siapa pun lantak kau laa…ade pulak aku nk kisah kan? Tapi as ur closest friend, aku just bagi nasihat & pandangan yang patut. Hope kau tak kecil hati laa ape aku ckp td…” 
Girl: “Hurmm..baeklah…thanx for ur advice Boy!” <si gadis senyum semula>

**PENGAJARAN: All right then did you see any relation of the love scene tragedy? Best friend..best buddy..closest friend..Whatever terms it is, giving the same definition. Girl, kau nampak tak betapa CARINGnya si Boy ni tentang kau? Boy dah nasihat macam-macam nih, biasa la lumrah pmpuan ni mudah sikit nak tersasar dari landasan persahabatan. Tapi kalau dah lama-lama pmpuan tu dah tukar mind set just friend, so feeling or soul euww euww tu pun akan hilang dan kembali bersifat neutral! Bukan apa pun..just nasihat kan? Lagipun memang betul bahaya apa kalau  kita nak trust seseorang yg kita baru kenal melalui internet/handphone ni. We can’t trust people for 100% even they are ur friends and family. Make ur love and what u feel deep inside in ur heart into real. Coz u make it so real Honey….wake up and stop dreaming, make some day out jmpe crush3 korg semua tu, dah jmpe senang sikit nak buat penilaian & nak pilih yg terbaik. If tak jadi couple pn, tak salah kan we can make more and more friends? Huu~

::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::

<<SCENE 10>>

Suatu hari kereta Girl rosak dekat tengah-tengah jalan, Girl baru balik dari shopping mall lepas melepak dengan kawan-kawan sekolah die. Absolutely, Boy tak kenal langsung kawan-kawan sekolah Girl ni. Memandangkan Girl cuma percaya pada kawan lelakinya yang Cuma rapat dengan seorang ini, maka bantuan dari Boy amat diperlukan saat-saat genting begini. Okay, did I mention ‘Genting’? Arghh~ lama gler2 tak pergi sana! Lagu ‘Somebody save me’ dari Smallville berkumandang sebagai background music.

Kawan Girl: “Weh..siapa lelaki ni? Boyfie kau ke? Tak cte pn kt ktorg kau ade boyfie..hrm, encem!” <nada berbisik setelah Boy keluar dari keretanya yang dihentikan di belakang kereta Girl> 
Girl: “Eh..bkn boyfie aku laa..he just a close friend of mine. Ktorg 1 kolej. Geng..meet Boy, my buddy.” <Girl memperkenalkan Boy kepada kawan-kawan> 
Boy: “Hye gurlzz! <Sambil melemparkan senyuman manisnya yang amat mahal mcm tgh year end sales pulak> Ok, mcm ni kejap lagi my friend yg mechanic tu dtg amek kete kau, aku dh call otw dtg sini td. Nanti aku hntar korg balik ok?” 
Kawan Girl: “Ohh okay! Thanx a lot Boy!” <wink2 kenyit mata lak minah-minah ni, gedikz mode activated> 
Boy: “Your welcome. Hee~” <buat je laa muak tak malu even aku tak kenal bdk2 nih>

**PENGAJARAN: Lagi satu bukti si Boy ni sebenarnya memang cintakan kau dalam senyap? Macam nak mati ni ataupun separuh mati pendam simpam perasaan dia terhadap kau Girl macam nak buat pekasam. Kau buta ke Girl? Boy dah sanggup datang tolong/join kau dalam apa jua keadaan., susah senang sedih gembira geli-geli semua ada.  Kawan-kawan kau yang lain dia tak kenal pun dia tak malu dan sanggup je ikut/tolong/join korg pnye day out. Kiranya, mana pun Girl pergi, Boy sanggup ikut & temankan. Memang best laa dapat so called ‘friend’ yg mcm ni kan? So Girlz out there, BUKA MATA korg besar-besar coz WE NEED TO SEE WHAT WE NEED TO SEE! To Boyz, jgn segan-segan tunjukkan CARING korg pada Girl kalau malu/takot sangat nak confess.

::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::

<<SCENE 11>>

Senario mesra antara sahabat, biasa laa bila dah terlalu rapat, cakap apa pun dah tak kisah tak ambil hati sangat. Sensitif? Tak perlu kot nak sentap sangat dengan kawan-kawan yang dah rapat. Kenal dengan orang ni, sekali kau dah selesa berkawan dengan dia, rasa mcam dah kenal lama boleh cerita macam-macam, padahal baru kenal sehari dua memang sangat fun. Mesti rasa selesa borak bersama kan? Rasa macam tak ada apa yang nak disegankan lagi, tak kira laa lelaki ke perempuan. Bak kata omputih, ada 'kimia'. WOW~

[Dalam satu perbualan telefon]
Boy: "Ehh..dengar cerita Nad (bukan nama sebenar) dah bertunang eh? Apsal aku tak tau apa-apa pun pasal ni?"
Girl: "Lorr..kau tak tahu lagi ke? Orang tu siap buat double celebration kot..birthday and engagement. Meriah."
Boy: "Ahahh..mana la aku tau. Dengan korg pun dah lama tak lepak."
Girl: "Siapa suruh kau busy sokmo. Ahaha..nak lepak macam mana? Nad pun dah kerja sekarang, Mail (bukan nama sebenar juga) pun sibuk dengan hal dia."
Boy: "Tu la pasal..aku pun dah habis sekarang ni, busy buat part time je laa jadi emcee, cari makan sementara tunggu offer kerja."
Girl: "Hahaha..so bila lak turn kau nak bertunang?"
Boy: "Aku? Hohoho..lambat lagi la, aku tunggu kau kahwin dulu."
Girl: "Tunggu aku? Lagi 6-8 tahun laa...kau la kahwin dulu weh, aku tak nak langkah bendul, kau kan abang!"
Boy: "Tak apa..aku tunggu. Eh, lelaki mana ada istilah langkah bendul. Kau langkah je aku tak kisah.Hahaha!"
Girl: "Adoi, pecah gegendang telinga aku dengar kau gelak. Ohh ya, sekarang tengah musim konvo, kau jadi emcee konvo lagi tak?"
Boy: "Jadi. Kenapa?"
Girl; "Nad kan konvo kali ni, boleh laa kita jumpa dia. Jom?"
Boy: "Hahh..okay juga tu. Lepas aku jadi emcee la baru aku free boleh keluar dewan jumpa dia. Set kita jumpa lepas sidang dia."


[Luar dewan lepas sidang-7 istiadat konvokesyen]
Girl: "CONGRATZ NAD!!!"
Nad: "Ohhh..thank you guys! Terharu aku korg datang tengok aku konvo."
Boy: "Congratz Nad. Aku mana boleh tak datang, nanti tak ada laa orang nak announce nama kau tadi."
Nad: "Good job, bro! Nasib baik kau sebut nama aku kuat tadi. Bangga jap member sendiri yang announce. Huhu"
Boy: "Ni yang kau bertunang tak bagitahu aku pun kan? Girl boleh dapat tahu, apsal aku tak tahu?"
Nad: "Hahaha..sorry laa. Kahwin nanti sure aku jemput korg datang. Kau bila lak Boy?"
Boy: "Calon pun aku tak ada lagi."
Girl: "Ehem ehem...susah sangat kau amek aku je laa jadi girlfriend kau. habis cerita, kau tak payah tunggu aku kahwin dulu, aku pun tak payah nak langkah bendul." (dengan wajah yang sangat slumber dan tak bersalah)
Nad: "OMG~ betul ke apa aku dengar ni? Boy, Girl dah buat great offer tu, jangan lepaskan peluang! Aku setuju je kalau korg get together. Hahaha"
Boy: "Oit..kau tu budak kecik lagi laa Girl. Tak mampu aku nak tunggu kau lama-lama sempat aku berkedut kertu, baru boleh kahwin dengan kau."
Girl: "Ahahaha...berkedut la sangat. Beza dengan kau setahun dua je kot."
Nad: "Aku tak tau nak cakap apa dah..geleng kepala je aku tengok korg dua ni."
Boy: "Nad, tolong aku cari awek sorang."
Nad: "Tuhhhh....." (memuncungkan mulut ke arah Girl)
Girl: (Pandangan dilemparkan ke arah lautan ibu bapa yang sibuk posing bergambar dengan anak-anak mereka bersama sepasang jubah konvokesyen)
Boy: (Memandang Girl di sebelah, dalam hati, "Baru ku sedar.....")

Love assembled begin!

**PENGAJARAN: Bila dah terlalu slumber dengan kawan-kawan, kadang-kadang dalam gurauan tu ada kenyataan yang ternyata benar dinyatakan secara tak nyata. Agak pening kalau nak kaji kenyataan yang benar dalam tutur kata tak nyata tu. jadi boys and girls kat luar sana, be carefull dengan sesi dialog korg semua. Mungkin dalam perbualan korg tu ada mesej yang nak disampaikan. Macam signal laa nak suruh korg  masuk jarum (untuk yang lelaki) atau signal nak jadikan korg suri di hati bagi yang wanita pula. Dalam previous scene aku pernah sebut, jodoh dalam radius kita je, tak jauh pun. "Semut seberang laut nampak, gajah depan mata tak nampak". Ohh..ohh..bukan nak kata korg gajah tapi betul la korg lagi besar dari semut kan? Hehehehe


::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::


<<SCENE 12>>
Maaf scene kali ni panjang sangat aku rasa. teruskan baca kalau korang berminat nak tahu tragedy kali ni. Yang malas nak baca boleh tutup je browser kat atas tu.

Pernah tak korang rasa kecewa dengan tindakan kawan-kawan korang yang lebih pentingkan bf/gf dari friendship korang? Sometimes mesti terasa diri terasing macam dipinggirkan, nak pula melibatkan orang yang rapat dengan kita. Kadang-kadang rasa meluat juga bila member asyik bercerita pasal bf/gf dorang 24/7 bagai tiada lagi esok, sikit-sikit bf dorang, sikit-skit gf dorang. Semuanya asyik pasal kisah cinta dorang tu. Member pun diam dengar je laa segala omelan si sahabat tadi, sabar je laa..nak cakap banyak kawan. Tapi lagi makan hati kalau dapat jenis kawan yang lupa kawan bila dah bercinta. Hmm..dengan harapan dan doa, satu hari nanti sedar diri laa balik ye...ingat dan cari balik kawan lama tu.

In a phone call lepas SPM......
Boy: Babe, so how was ur SPM result?
Girl: Arghhh...result I biasa je laa tak gempak pun..u punya result mesti gempak kan?
Boy: Ahaha..damn! I dapat B4 for my History laa, kalau laa I tak tertidur masa jawab paper tu.
Girl: Lorhh..yeke? Than yang lain macam mana? Hmm, dah tak rezeki la tu u punya Sejarah.
Boy: I got 9A's babe! My parents nak belikan I notebook as present.
Girl: (Untungnya kau weh...apsal laa kau pandai sangat? Envy you!) Ohhh, congratz Boy!

Setahun kemudian....
Boy: Gler lama tak borak-borak dengan u! Serious rindu u tau....
Girl: Mana nak borak dengan I dah..u kan busy dengan study, dengan gf..hahaha (kau memang, in love je hilang laa..)
Boy: Ehh..yeke I macam tu? Haha..sorry laa, ni pun I ingat kat kawan I sorang ni terus call tau. Anyway pasal confession dulu tu just let it be laa, u tetap akan jadi kawan I like forever! I appreciate it. Hee..U tengah buat apa?
Girl: (YoyoO~ sangatlah kau tu..ni mesti ada pape nih tak pernah-pernah rajin nak call aku) I tengah susun dokumen ni hahh, next week nak g daftar kat UTM.
Boy: Wahh..cepatnya. Congratz u masuk UTM, dapat course apa?
Girl: Dapat chemical  engineering. U dah habis ke prep dekat kolej? Bila nak fly pergi France?
Boy: Wow! engineer...boleh laa I suruh umi pinang u bila dah habis study nanti. Hee...Nope, I ada setahun lagi prep before fly pergi sana.
Girl: Pinang I? Buat apa? Girlfriend u kan ada....(saja menguji, aku dapat agak Boy ni kalau tak ada problem dengan gf tak adanya serajin ni nak cakap dengan aku)
Boy: Yelaa..sure nanti kerja gaji u tinggi. Boleh laa I tumpang kaya sekali..hehehe. Babe, u tau tak tadi I call siapa?
Girl: (Tak cakap kat aku lagi siapa, mana laa aku tau..sengal laa budak ni..!)
Boy: Tadi I called Mel, u tau tak dia...bla...bla...bla..blaa...(panjang lebar cerita pasal ex-gf yang baru dia call sebelum tu dekat Girl.)
Girl: Ohh ye? Ahahhh...Hmmm...Ohh...Really..Lepas tuh? Okay..Haa...U tak..bla..blaa..blaa..(layankan aje laa...aku dah agak Boy ni mesti ada motif macam ni..lepas cerita pasal pompuan A keluar pasal cerita pompuan B, dasar womanizer member sorang ni.)
Boy: Hahh..thanx babe! U are the best girl friend I ever have. Thanx sudi layan I borak tengah-tengah malam ni. Love u.

Setahun kemudian lagi...


Girl: Hye...how are u? Buat apa sekarang?
Boy: Hey..Im fine. I tak jadi fly pergi France laa. I dekat .......................baru je masuk.
Girl: Ehh..u tak jadi fly? Kenapa? Hmm..tu laa dah lama tak in touch kan kita. So how was ur love? Korang still together is it?
Boy: Ahaha..later laa I cerita kat u kenapa ehh..? It's a long story. Dengan siapa? Ohh..I dah break up laa dengan Lya but still deep in my heart I love her so much.
Girl: Hehh? Then apsal break?
Boy: Tak tahu laa...I tau salah I and I rasa tak boleh nak maafkan diri I. Terlalu sayangkan dia. U tau I dah pergi rumah dia jumpa parents dia pun, dia tak nak jumpa I.
Girl: (Hmm..bukan aku tak tau kau ni Boy dan aku juga tau apa yang berlaku antara korang sebenarnya even kau tak cerita kat aku. Aku tau kawan aku ni persis apa...what u give, u get back...Hurmm)

Dua tahun kemudian....
Dalam sebuah kereta yang dipandu Boy untuk keluar dinner dengan one of their old friend juga.

Boy: Kenapa u tak pakai baju kurung? (tiba-tiba soal memecahkan kesunyian suara manusia dalam kereta)
Girl: Laa..kita kan nak keluar makan je. Lagipun dah malam kot.
Boy: Hmm..I suka tau tengok perempuan pakai baju kurung ni. Manis je tengok..(Tersenyum sendiri)
Girl: Boy...u dah okay?
Boy: U mean?
Girl: I mean ur relationship laa..siapa nama budak tu? Lupa laa...tu laa u banyak sangat girl friend, Mel laa..Lya laa..siapa-siapa entah lagi..huhu
Boy: Haha..I dah single okay sekarang. Baru break up last month dengan sorang pompuan ni. Cakap pasal Lya, u tau tak dia dah ada pengganti I? Yang I geram tu, tak boleh blah betul..boleh pula dorang amek gambar sama-sama dengan port kitorang amek gambar dulu with same pose.
Girl: Ahahh..so u sakit hati laa ni?
Boy: Jealous kot...lantak laa malas I nak fikir dah.....bla...bla..blaa..(masih dengan cerita-cerita Pencinta Wanita beliau). I kalau nak kahwin nanti, I nak buat check up untuk detect HIV. Kalau I ada, I tak nak kahwin, yela kesian dekat bini I nanti. Tak pasal je...
Girl: Tapi sekarang kan memang kena buat before kahwin test tu. Bagus gak u ni kan fikir juga bab macam tu.
Boy: Alaa..u ingat I ni jahat sangat ke? I dah berubah laa..I dah baik kan sekarang???
Girl: Orang baik tak akan mengaku diri sendiri baik okay. Hahaha..macam I baru kenal u sehari dua.


Di restoran bersama kawan lama...
Boy: Come on Girl...u pun tau kan I memang dari dulu suka kat Didi ni. (Mangkuk ABC ditolak kepada Girl)
Girl: (Perlahan-lahan menghakis kepalan ais bersama air gula ABC) Ye I tau dari sekolah u suka dia, sampai gaduh-gaduh dekat library dulu.
Boy: U memang terbaik laa..semua pasal I, u tau kan.

Boy: Girl, u nak order pape order laa dulu ye I nak borak dengan Didi ni.
Girl: (Hmm...misi nak masuk jarum la tuh flirting moment.)
Didi: Hehehe..u ni kesian laa Girl. Dia pun kawan I juga, kitorang pun nak borak-borak lama tak jumpa.
Boy: Alaa...I lagi nak borak dengan u. Dah lama I tunggu saat ni nak jumpa u. Lama sangat tak jumpa kot. U dah cantik laa sekarang. Dulu bla..blaa...blaa...I dah berubah laa. I dah baik sekarang. Serious. U kalau tak percaya, u tanya je Girl pasal I. She know me well.
Girl: Ha'ahh..u nak tau pasal apa, tanya je. (Senyum sinis. Dalam hati, jantan macam kau bukan boleh percaya sangat. Elok sangatlah Boy dengan Didi ni, secocok sangat, dua-dua sama. Dua-dua buaya.)

Sebulan kemudian....
Girl: Boy...korang dah couple eh?
Boy: Apa dia? mana ada couple...
Girl: Iye...u dah couple kan dengan Didi? Both of u tkr status serentak kat FB ni hahh...don't expect me didn't see anything okay...
Boy: Mana ada couple. I cakap tak ada, tak ada laa...
Girl: Alaa..u ni dengan I kawan dah lama pun nak sorok ke? Bukan I nak marah pun kalau korang couple. Just be honest laa..korang kawan I juga..
Boy: Tak ada.
Girl: U tak nak ngaku eh? Okay, tak apa. Thanx!

Tiga bulan kemudian...
Girl: (Bisik hati) Aikk..dah break up? Kejapnya couple budak-budak ni. Tapi Boy senyap je lepas dah break up..dah lama dia tak contact aku. Senyap terus lepas aku hari tu...Hmm, kau pun satu Boy, cari girl friend tu cari laa yang senonoh sikit. Didi tu dah lain, tak macam dulu dah, lebih sosial dari kau, Boy. Aku cakap dia dah ada boy friend, kau cakap, "kapal terbang pun orang boleh hijack". Nasib kau laa Boy. Degil, aku nasihat tak dengar. Yelaa..aku ni siapa. Best friend kau bila tak ada tempat nak kaunseling cinta je. Kau okay ke tak kat sana study agaknya...? Nak call kau pun tak dapat, tukar number pun tak bagitahu dah. 

**PENGAJARAN: "Lelaki yang baik diciptakan untuk wanita yang baik, wanita yang baik diciptakan untuk lelaki yang baik" begitulah sebaliknya pula bukan? Kita ni dalam hubungan dengan pasangan tu kena laa ikhlas. Definisi CINTA tu sendiri subjektif. Ada orang bercinta untuk bersuka ria, bercinta untuk kepuasan nafsu, bercinta untuk mendapat semangat hidup, bercinta untuk berkongsi dan sebagainya. Kalau kita berbuat jahat kat orang, suatu hari akan terbalas balik dekat kita. Hukum karma sedia menanti. What you give, you get back. Cinta itu buta tak memandang paras rupa, tapi tetap ramai yang dikaburi dengan cinta pada mata. Pandangan luaran rupa fizikal menggoda si cucu cicit Adam melakukan maksiat. Ya...pasti ramai anak muda akhir zaman ni yang telah berzina, rosak keimanan diri direnggut Iblis. Cinta bukan pada kepuasan nafsu semata. Bila buku bertemu dengan ruas, si teruna yang tak teruna bercinta dengan si dara yang dah tak dara. Apa rasanya yang terjadi antara mereka? Masing-masing pantang nampak si dahi licin, maka kecundanglah percintaan mereka itu tadi. Nasihat kawan tak dengar, dilupakan kawan tu tadi sebab lebih pentingkan dunianya sendiri. Hargailah kawan-kawan anda, sebab cinta belum tentu dapat menjamin kebahagiaan kita dalam hidup ni. Kawan masih diperlukan jua. -peace-

::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::

<<SCENE 13>>

Previously in LoVe ScEnE tRaGeDy [Part 8].......

C untuk cinta? Aku nak cakap C untuk 'complicated' boleh tak? Ehh..blog aku suka hati aku laa nak cakap C tu untuk Cinta ke Complicated ke haape...! Nak juga cakap cinta itu 'complicated'. Yeahh..apa kejadah pula nak cakap cinta itu 'complicated' atau dalam bentuk bahasa Melayu bakunya, cinta itu rumitFullstop. Apa yang rumit? Tak tahulah....kadang-kadang manusia tu sendiri yang merumitkan keadaan tu. Kadang-kadang juga, terdapat situasi yang menjadi konklusi kerumitan sampai Avril Lavigne pun buat lagu tajuk 'Complicated'. Okay, right I start talking crap. Let's move on....itu yang korang semua nantikan betul tak, fanz LoVe.S.t aku? Puihhh...bajet macam banyak sangat je kipas susah mati karya LoVe.S.t aku ni. EHh...nama baru laa, okay tu short form tajuk mahakarya dewata LoVe ScEnE tRaGeDy ni, LoVe.S.t!

[i]
Boy: Sorry awak. Saya dah ada orang lain.
Girl: Maksud awak? <buat-buat blurr, tak faham>
Boy: Hati saya dah dimiliki. So saya tak boleh kawan dengan awak dah. <muka confident habis keluarkan statement>
Girl: Huhhh??? <both in silence, watching each other eye to eye with big question mark on Boy's head>
Boy: I got someone else. Saya tengah cuba untuk dapatkan beliau.
Girl: Sampai perlu putuskan persahabatan kita? Macam tu? <garu kepala>
Boy: <tangan seluk poket belakang jeans> I'm so sorry. Saya nak tumpukan perhatian pada dia.
Girl: Semudah tu? Then, apa guna kita kawan selama ni? Sebab ada orang lain, awak tak nak kawan dengang saya dah? Ridiculous laa alasan awak tu.
Boy: Tak boleh. Saya tak boleh terus jadi kawan awak. Tolonglah faham.
Girl: Ishhh...tak fahamlah saya dengan awak ni sebab perempuan lain yang awak dah suka sampai kawan pun awak sanggup buang. Kejam!
Boy: Saya tak ada niat pun nak buang awak. Cuma bagi saya masa, please? 
Girl: <long pause> Okay, fine. Terima kasih sebab sudi fokus jadi kawan saya selama ni.<turn away leaving Boy with tears dropping>
Boy: Erkkkk.......<termangu sendiri macam kaki dipasak pada bumi kuat, melihat Girl pergi jauh>
Boy: (monolog) Awak, saya tak habis cakap lagi......sebenarnya, awak laa orang yang miliki hati saya tu! Sekarang awak dah bawa hati saya pergi bersama dengan awak..macam mana saya nak hidup tanpa awak?
Girl: (monolog) Doesn't he know? That I really love him since I have a crush on him? May be this is the end for me....ahhhh, peritnya! Sakitnya hati...dia tak nampak aku ke???? Sob :'(


[ii]
Boy: You...I nak cakap something dengan you ni.
Girl: Yepp...apa dia Boy? Cakap je laa.....
Boy: Ermm...personally boleh tak? You and me je? This is too public for me...hee~
Girl: Ehh? Sejak bila pula you nak private2 nih? Selama ni elok je you cakap dengan I kat public.
Boy: No..this time is different...may I? <hand sign, beri laluan 'ladies first' to make a move>
Girl: Hmm, okay. Kat sini boleh? So apa dia yang you nak cakap dengan I private sangat ni?
Boy: Arrr.........arr...ermm...aaa....
Girl: Apa dia?
Boy: Arr....macam ni....ermmmm.....<Gulppp! Muka pucat sikit maintain cool lagi> Macam ni, sebenarnya I nak cakap, I......you.....<jari telunjuk bergilir tunjuk diri sendiri dan pada Girl>
Girl: Ahuhhhh....<mengangguk perlahan> you..I...kenapa?
Boy:  Err..you tau kan I selalu sakat you? selalu usik you, sakitkan hati you semua tu.
Girl: Hahaha..iye, I noticed that. Tak apa, I tak ambil hati pun, I tak kisah.
Boy: Really? So you tak ada laa marahkan I ke apa-apa kan?
Girl: Hmmm..tak marah pun. I happy je you usik-usik I, kena sakat semua tu. You make my day what...hee
Boy: (monolog) Ada chance! So...isn't okay, kalau I cakap I suka you? Actually, selama hari ni I usik you bukan apa, sebab I suka tengok you marah. Sehari tak sakat tak usik you, tak lengkap hari I. Same to ypu, you make my day, Girl. I love you?? Okay, sorry for being so straight forward.
Girl: Whoahhhhhh..stop! You cakap apa tadi? You suka I? <sign language again>
Boy: Yupp...<angguk-angguk, geleng-geleng> I ada salah cakap ke?
Girl: Sangat straigt forward. I like it. But sorry? You boleh suka I but you tak boleh love I <making heart shape sign depan Boy> faham?
Boy: Tapi kenapa? Tak faham...tadi you kata, I like it, boleh suka tapi kenapa tak boleh nak love you pula? <kerut dahi>
Girl: <gigit bibir comel dengan muka simpati yang pathetic>
Boy: <Janganlah gigit bibir depan aku pompuan! Tau tak itu laa yang buat aku tertarik tengok kau, comel!>
Girl: You can't love me coz I got this! <tunjuk cincin di jari manis> I'm taken by someone. Kami akan bertunang tak lama lagi.
Boy: You tipu.....you mana ada boyfriend selama I kenal you. You tak pernah cerita pun.
Girl: Is it necessary untuk I ceritakan semuanya kat korang sebagai kawan-kawan I? Sorry, I memang rahsiakan relationship I dengan my boyfriend.
Boy: All right then. I'm sorry. I salah orang nampaknya. Anggap je apa yang terjadi ni tak pernah berlaku. Anggap je I tak pernah cakap dekat you. Ignore it. Sorry again. Good bye.


**PENGAJARAN: Cinta itu rumit. Sampai susah kita nak clarify status cinta kita tu. Tapi apa yang jadi batu penghalang masalahnya? Kita sendiri tak tahu bukan? Dalam situasi pertama tadi, Girl tak dengar habis oun apa Boy nak cakap, kurang kesabaran diri nampaknya Girl tu. Yang Boy pula kalau nak confess pun tak payah laa sampai complicated macam tu, buat pening Girl je. Hasilnya makan diri balik. Tak perlu kreatif sanagat dalam meluahkan perasaan kepada pasangan korang. Boleh tu boleh untuk variety kan, kalau semua trend sama je nak confess kat awek bosan juga kaum-kaum Hawa semua ni dengar. Tapi kreatif berpada laa jangan sampai complicated macam tu, habis putar belit alam ni kau buat wahai jejaka teruna duda semua. Hahaha. Dalam situasi kedua pula, tak tahu laa nak kategorikan macam mana. Cinta tak kesampaian? yeah...mungkin itu yang lebih tepat. Then, apa yang rumitnya? Rumitnya, bila kau cintakan seseorang yang status dirinya kau sendiri tak dapat nak kenal pasti, lepas tu confident je confess kan? kannn...? tapi tak salah pun bagi aku nak confess ni, confess je laa..and being straight forward macam Boy tu kena tengok keadaan juga, ada orang tak kisah, ada orang boleh mati terkejut dengar kau confess tiba-tiba, ada juga yang mau gelak guling-guling dengar kau buat macam tu. Yes, confessing your love also complicated sometimes. Complicated sebab kau kena sedia dengan keputusan kebarangkalian yang 50-50. Nasib laa..untung sabut timbul, untung batu tenggelam. Once rejected jangan nak feeling down to earth tahap masuk perut bumi, walk straight and look up. There is still someone right for you waiting in front, peepz!

::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::_::

<<SCENE 14>>
5 tahun dahulu.....

Boy: Ishhh..hari-hari tengok muka kau, bosan laa...
Girl: Dah tu..nak buat macam mana, dah nama pun classmate..
Boy: Memang laa..classmate..tapi..kat mana-mana pelusuk aku pergi pun ada muka kau..apa cer?
Girl: Erkk...dah kau yang ajak aku ikut kau, mintak teman beli barang laa..makan laa...salah aku juga ke?
Boy:  Hahahaha...yelah! Dah kau pun nak je ikut mana-mana aku pergi kenapa..kalau kau tak nak, boleh je aku ajak orang lain.
Girl: Okayyy...fine. Lepas ni aku tak ikut kau dah..
Boy: Hahaha..tacing lak dia..tolonglahh, ni bukan Girl yang aku kenal nak tacing-tacing. Dah cepatlah tolong aku bawa barang ni masuk lab.
Girl: Lorr...tolak laa sendiri....<menyenseng lengan kemeja lalu membantu Boy mengankat kotak>

Girl: Awek kau sihat weh? Lama kau tak cerita pasal dia..
Boy: Ada je...tak ke mana..dalam poket ni hah..
Girl: Huhhhh? <dahi berkerut, kening bercantum, double jerk>
Boy: <menyeluk poket mengeluarkan sesuatu> Nih.....<disuakan handphone>
Girl: Apa benda?
Boy: Hadoii..lembap laa kau nih. <satu ketukan srew driver menyinggah di kepala>
Girl: Apa dia....???! <sedikit nada meninggi>
Boy: TaaAAARAAA! <wallpaper phone gambar awek dgn gaya muncung itik>
Girl: EeuuuwwwWW~~~ <menjauhkan muka dari handphone Boy,  aksi sangat geli>
Boy: Apa euww euww? Kau jangan..ni buah hati pengarang jantung aku nih...ahh, rindunya kat dia. Dah 2 tahun tak jumpa.
Girl: Hahhh..yelah, bakal kakak ipar aku kann..yelah, aku tak nak komen apa-apa pasal gambar kat wallpaper tu. <ketawa terkekeh-kekeh>
Boy: Amboi..lebih-lebih nampak gelak. Biarlah...awek aku..kau ada?
Girl: Whooppps! Gua tak ada. Sebab gua awek, apa hal plak gua nak letak gambar awek lain jadi wallpaper. Miahahaha
Boy: Siot...! Aku libas juga kau ni kangg....haishhh, bila laa dia nak balik sini..
Girl: Tak balik dah tu..jangan-jangan dia lekat dengan mat saleh kat sana, anak pak cik mat bin saleh pun bolehhh....
Boy: Loyar buruk! Tak nak belanja kau makan malam ni...huhhhh
Girl: Alorr..alorr...jangan laa weh..okay, okay aku tarik balik..kau kahwin dengan dia, dia balik Malaysia. Ngee~ BigMac nak dua!
Boy: Tak boleh! <jelir lidah>

Sekarang....



Boy: Hye...Girl ke nih?
Girl: Heyy..yeahh, aku laa ni Boy. Kenapa? Kau dah tak kenal aku ke? Kejam laa kau kalau lupa aku..
Boy: No..bukan lupa tapi tak cam. Aku ingat miss universe mana tadi cantik sangat.
Girl: Hahaha..okay, you sound sarcastic! Tak habis-habis nak perli aku. <padahal dah blushing>
Boy: Mana ada perli...serius ni aku puji kot. Kau dah lain laa sekarang. Sangat lain. <pandang atas bawah atas bawah. ok cukup! telan liur>
Girl: Dah laa...aku datang reunion ni pun sebab rindu kat kau laa...eh, silap kat korang semua, yelaa termasuk kau sebagai kawan mati hidup aku zaman belajar dulu. Hehe. <apahal laa salah cakap ni mulut?>
Boy: Hahh? Aku salah dengar ke? Oh tidak...aku tak pekak, baru buat hearing test dekat tempat kerja. Kau rindu aku? Terharunya aku dengar.
Girl: Eyyttt..bodoh! Memang laa aku rindu semua orang kot. Jangan perasan aku rindu kat kau sorang boleh tak?
Boy: Tak apa. Aku faham. <sengih sampai tak cukup telinga>
Girl: Bongekkk! Jom masuk... <menarik tali lahir Boy memaksa masuk>
Boy: Ehh? Ehhh..? Apa tarik-tarik ni...? Nak masuk mana pula? Ehh....?
Girl: Kau jangan buat bodoh kau tu boleh tak? Tak ubah-ubah dari dulu..sengal! Masuk dewan laa weh..aku nak juga jumpa kawan-kawan lain...Hishh, otak fikir lain je kau ni.....<menggeleng>
Boy: Mana ada aku fikir apa-apa...kau fikir apa? Hahhh?! Dia yang fikir lain kata kita pula...
Girl: <Senyap je terus berjalan masuk dewan tak mampu kata apa-apa dah....>
Boy: <monologWalaupun penampilan dah berubah, kau tetap macam dulu Girl..hehe




Boy: Kau dah ada boyfriend?
Girl: Belum.
Boy: Kenapa tak ada? <Ada chance...soalan perangkap mula dipasang>
Girl: Sebab tak ada orang nak.
Boy: Kenapa tak ada orang nak?
Girl: Sebab orang ingat aku dengan kau dulu.
Boy: Kenapa orang ingat dengan aku dulu?
Girl: Sebab aku suka dekat kau. <Muka tersentap dengan jawapan yang dah terperangkap>
Boy: <monologYesss! Kenapa kau suka dekat aku?
Girl: Sebab....err...sebab.....sebab....
Boy: Ye....sebab apa? Aku tengah tunggu ni kenapa kau suka aku?
Girl: Sebab kau boyfriend orang?
Boy: Bodoh.
Girl: Hmmmm.....aku memang bodoh.
Boy: Ehh..bukan kau tapi aku yang bodoh.
Girl: Huhh? Kenapa pula?
Boy: Sia-sia.
Girl: Apa yang sia-sia? Banyak main teka-teki laa kau nih...dah laa aku terperangkap dengan soalan cepumas kau! Haha
Boy: Lima tahun aku tunggiu dia kat sini, dia kat sana sedap-sedap dengan orang lain. Last-last minta putus sebab dah bertunang dengan lelaki tu.
Girl: Siapa yang kau cakapkan ni?
Boy: Lembap laa kau nih..agak-agak siapa lagi yang aku sanggup tunggu tu? Tak kan laa aku nak tunggu kau pula..
Girl: Awek kau dulu tu ke? Bibir muncung itik tu? <mengajuk gaya pose muncung itik>?
Boy: Eeeuuuwwww!!! Jangan kau buat, aku potong juga muncung kau tu.
Girl: Hahahahaha..dulu bukan main kau back up dia bila aku gelakkan wallpaper tu. 
Boy: Itu dulu, sekarang lain.
Girl: Apa pasal pula lain? Perempuan juga....
Boy: Kau buat muncung itik tak cantik dah..aku lagi suka kau biasa macam ni je...manis. <Auwwww~>
Girl: Aarrr...pending jap..okay....
Boy: Kau single kan?
Girl: Im taken laa...
Boy: By who?
Girl: By Allah and parent's properties.
Boy: Loyar buruk! Serius laa weh..aku serius ni...
Girl: Okayy..okayy..aku serius. <Muka ketat sangat serius>
Boy: Kita kahwin???

Girl: Whoaaa...serius?
Boy: Kan dah cakap serius. Kau single, aku pun single. Kau kenal aku dah lama, aku pun dah kenal kau lama. Aku, kau dan kita serasi bersama selama ni. Kau pun dah buat pengakuan suka kat aku tadi. Ada masalah?
Girl: Wehh..tu main-main je laa..mana ada aku suka dekat kau. Wuek :P
Boy: Tak payah laa weh..aku kawan dengan kau dah lama. Aku lelaki, aku boleh tau laa..tak payah bagi hint pun aku faham.
Girl: Alorr...apa nih...
Boy: Aku tau kau suka aku lama dah...tapi aku ada awek time tu. Aku pun tak tau kenapa aku tak jumpa kau sebelum jumpa dia. Tapi aku tunggu-tunggu dia pun, dia end up dengan orang lain juga. Mungkin Allah nak tunjukkan pada aku, insan sebenar yang sabar tunggu aku ni.
Girl: Apa kau cakap ni....aku blurr..
Boy: Dah...tak payah nak blurr...nak pending ke apa...bulan depan aku hantar rombongan meminang, kita tunang lepas tu kahwin.
Girl: Ehh..main paksa-paksa pula.
Boy: Mestilah, aku tak nak kau jadi milik orang lain. I don't want banana fruit twice.
Girl: Perhhh...terbaikk laa english abang ni...ooppss!
Boy: Cakap lagi sekali? Tak dengar laa..panggil 'abang' eh?
Girl: Diam laa...!



**PENGAJARANKita mungkin suka pada seseorang sebelum ni tapi at the same time dalam fasa bercinta tu kita akan disajikan dengan calon-calon yang lebih menarik, tertarik dan memang da bomb! Masa tu mula laa dalam hati berkata-kata, kenapa laa dah couple baru jumpa yang lebih hensem, yang lebih hot? Ohh...itu semua godaan je tuhh..kalau orang betul-betul setia, tak lari gunung daik bercabang dua tu dikejar. Baik, peribahasa saya merepek. Tak kira laa dugaan dan godaan tu in term of figura manusia, jarak, atau apa jua keadaannya, kalau hati kita dah kata putih, maka putih laa sampai bila pun pilihan kita nak buat. Yang payahnya adalah bila hati kita ni tak tetap pendirian, kejap nak yang tu, kejap nak yang ni. Kalau tak, tak ada laa keluar lagu "Hai hai bye bye" betul tak? Besides that, long distance relationship memang banyak dugaannya, kepadayang bertahan tu, aku sangat respect kat korang. Kalau kekal sampai ke anak cucu dah kahwin tu lagi bagus. Pada yang gagal di pertengahan jalan, anggap itu satu pengajaran, there is something worth it for you to wait. Then, kalau dah jumpa someone yang betul-betul buat korang "enchanted" tengok bila berhadapan tu macam background song yang aku suggest kat atas tadi, hati korang pun memberontak cakap nak dia juga, there you are! Terus macam ada 'spotlight' tengah suluh kat someone tu depan korang. Lorhh..dia ni ke orangnya selama ni yang dicari-cari, ditunggu-tunggu? Jeng jeng jeng....! Surprise tak? Itu laa dia jodoh. Kun fa ya kun. Anyway, writing ni just for fun. Kalau ada tersama dengan mana-mana kisah kawan-kawan korang, itu adalah kebetulan.

2 comments:

fierul said...

pnjangnye .. :)

NuryBella said...

ahaha..pjg sbb ni copilation of collection dr entry2 bse....hee..thanx for read :)