CC's Customer

Thursday, June 9

Cheese Cake | Recipe


Bahan-bahan:
1 tin susu pekat F&N
Cheese cracker (Julies etc.)
½ buku butter (Anchor/Buttercup etc - 250g)
1 Philadelphia cream cheese (250g)
Chocolate syrup (untuk hiasan)
*Nisbah cheese dgn butter = 2:1
** Cheese & pure butter are good combination of taste!

Alatan:
Pemukul telur (Mixer), Tray, Spatula, Peti sejuk, Food plastic wrap

Cara Penyediaan:
1)  Guna pemukul telur (mixer), kacau butter dan cream cheese sehingga sebati, kemudian masukkan setengah tin susu pekat (Kalau tak suka manis boleh kurangkan). Kacau lagi sampai adunan sebati dan halus. 
*Kacau adunan 1 arah sahaja untuk tekstur cream yang ‘smootie’.

2)  Cheese cracker dilembapkan dengan campuran air hangat dan susu pekat (1- 2 sudu). Susun biskut tadi menjadi beberapa lapisan di dalam tray sebagai base.

3)  Selepas selesai susunan biskut yang telah dilembapkan, lapiskan adunan cream cheese tadi di atas cracker menggunakan spatula untuk bakery. (Anda boleh buat selapis/2-3 lapisan cracker dan cream cheese)

4) Buat corak sebagai hiasan diatas lapisan terakhir cream cheese mengikut kreativiti anda. Untuk corak seperti gambar di atas, buat corak zigzag menggunakan chocolate syrup, kemudian gunakan lidi buat garisan arah berlawanan yang bertentangan dengan corak zigzag tadi.

5)  Lepas dah siap, tutup tray dengan food plastic wrap dan sejukkan kek dalam peti sejuk selama 2-3 jam. Untutk hasil yang cukup sejuk dan tak terlalu lembik, simpan semalaman.
*Food plactic wrap – untuk elakkan kek daripada terkena air/akibatkan kerosakan lain.

6) Sedia dipotong dan dihidangkan. (Lebih sedap makan ketika sejuk, bila dah cair tak sedap cream cheese jadi cair.)


p/s: teknik pembuatan lebih kurang sama dengan kek batik tapi cheese cake ni tak perlukan api untuk memasak dan tak perlukan biskut dicampur dengan cream cheese, hanya dilapiskan sahaja. SELAMAT MENCUBA! Ohhh..anyway thanx to Cik Seha Haris (my classmate) for sharing this recipe! :)

5 comments:

NURUL AINI NORAZMAN said...

mcm sedapp,.
tapi kat mana nak carik cream cheese ea,.?? cheese cracker tuh biskut julie ea? aini xnak buat la kek ni,.

NuryBella said...

cream cheese cari kt supermarket...kt Jusco ke...carefour...try cari kt area butter...die ade yg pack mcm butter, ade yg tiub, ade yg dlm tupperware cream cheese nih....yup, cheese cracker senang nk cari..Julies byk...

ain said...

nak wat..dh lme simpan cream cheese ingat nk wat tart..tpi tray tartx dew..wat kek nie la..haha~

shafmechy said...

amboi..nak jugak

NuryBella said...

ain: buat2..jgn x buat..haha
shafiq: kek batik aku bg dulu...! :P